КОРОНАТА НОСЕНА ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ ОТ КАЛОЯН ДО ШИШМАН

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/koronata-nosena-ot-vsichki-balgarski-care-ot-kaloyan-do-shishman/112076 SvobodnoSlovo.eu
КОРОНАТА НОСЕНА ОТ ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ЦАРЕ ОТ КАЛОЯН ДО ШИШМАН

През 1204 г. папа Инокентий III е подарил корона на цар Калоян, изработена във Ватикана.

Тази корона носят всички български царе до Иван Шишман включително. В 1395 г. короната попаднала в ръцете на турците и следите ѝ са се загубили. Короната, която са носили най-величествените царe на България е възстановена под наставленията и организацията на проф. Божидар Димитров. Короната тежи 1,5 кг и е изработена от чисто злато, над 700 бисера, карнеол, хризопраз и гранати.

Проектът е съобразен с всички исторически сведения за оригинала, а изработката е на родни златари.

За съжаление нито една от оригиналните български корони не е запазена до наши дни. Короната на Първото българско царство е пленена в Преслав, заедно с цар Борис II през 971 г., при превземането на столицата от войските на византийския император Йоан Цимисхий. Тя е била отнесена в Константинопол и там следите й се губят. Същото се е случило и с короните, носени от цар Роман, пленен в Скопие през 992 г., и с цар Самуил в 1018 г.

При обявяването на успешното освободително въстание на Асен и Петър в 1185 г. короната, изработена специално за целта, е била сложена на главата на Петър.

Царете на Третото българско царство - Фердинанд и Борис III, не са имали корони. Така българските музеи са лишени от възможността да експонират короните на своите владетели.

Източник: InfoSpravka.com

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.