- Откъде си? - пита ме непознат чужденец. - От България - отговарям

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/otkade-si-pita-me-nepoznat-chuzhdenec-ot-balgariya-otgovaryam/116204 SvobodnoSlovo.eu
- Откъде си? - пита ме непознат чужденец.  - От България - отговарям

- Откъде си? - пита ме непознат чужденец.

- От България - отговарям.

- Да, казва той - диваци, крадци, цигани, престъпници, леки жени...

- Извинете - питам го - Вие дивак ли сте, крадец, престъпник... ходите ли по жени?

- Кой, аз... аз? Не - отговаря обидено - защо казвате това?

- Ако харесвахте историята, щяхте да ме идентифицирате с Хан Аспарух, българския народ е един от най-древните в Европа и света. Нашите предшественици са били част от създаването на много велики империи. Като наследници на тази античност, ние първи започваме на използваме Славянската писменост, веднага след създаването ѝ . Активното ѝ разпространение сред славянските народи се дължи именно на страната ни.

Ако харесвахте спорта, щяхте да ме идентифицирате с Дан Колов, с Петър Стойчев, Станка Златева, Таня Богомилова, златните момичета на художествената гимнастика, Стефка Костадинова, Йордан Йовчев, Ивет Лалова, Григор Димитров...

Ако обичахте изкуството на музиката, щяхте да ме познаете в

Николай Гяуров, Райна Кабаиванска, Стефка Съботинова, Милчо Левиев...

Ако се интересувахте от кулинария, щяхте да знаете, че киселото мляко е изобретено в България от доктор Стамен Григоров.

Ако се интересувахте от техника, щяхте да знаете, че първия дигитален ръчен часовник е изработен от българин, както и първият електронен, непрограмируем компютър.

Ако се интересувахте от открития, щяхте да знаете, че най-отдалечената от Слънцето планета е открита от българин.

Ако се интересувахте от история, щяхте да знаете, че първата жена летец на боен самолет е българка.

Ако се интересувахте от техника и музика, щяхте да знаете, че първата компактна магнетофонна касета, на която която двайсетина години светът слушаше "Бийтълс" и "Ролинг Стоунс" е изобретена в България.

Ако се интересувахте от медицина, щяхте да знаете, че Нивалинът /лекарствен препарат, който се извлича от кокиче. Намира широко приложение в неврологията при лечението на полиомиелита в цял свят/ е открит от българин.

Ако се интересувахте от живопис, щяхме да говорим за великия Владимир Димитров - Майстора...

Ако се интересувахте от автомобилостроенето, щяхте да знаете, че уникалната автоматична скоростна безстепенна кутия е изобретена от българин.

Ако се интересувахте от археология, щяхте да знаете, че първото обработено злато в света е открито в България.

Ако се интересувахте от чужди езици, щяхте да знаете, че софтуерът за свободна комуникация по телефон, микрофон и интернет между всички езици и диалекти по света е създаден от българин.

Ако бяхте турист, щяхме да си говорим за Черно море, Родопите, делтата на Дунав, Розовата долина, манастирите и църквите.

Ако се интересувахте от спорт, можехме да си говорим за леката ни атлетика и незабравимият скок на Стефка Костадинова.

Ако се интересувахте повече от моята родина, щяхте да разберете, че сме имали царе и царици, а хората на изкуството, театъра и филмите, писатели, поети, актьори и музиканти са повод за гордост. Бихте се изненадали да разберете колко много българско наследство има в списъка на ЮНЕСКО и колко живописни места в България биха спрели дъхът Ви... Какво ли само няма на нейната територия – планински исполини, плодородни равнини, обсипани с рози долини и лазурно море. 

Но, Вие скъпи непознати, не знаете нищо от това. Вие не сте нищо от това...

Не знаете нищо за моята България. Не знаете нищо за земята на моята родина. Не знаете нищо за нейният народ.

Вие сте просто един невеж човек. Това е!

И вероятно обичате да виждате само това, което сте в душата си!

От там идвам... това е моята родина... моята земя, която поколения наред спасяваме и съхраняваме... тази земя е платена толкова скъпо с кръвта на моите предци и заслужава поклон...

ТОВА Е СТРАНАТА, ОТ КОЯТО ИДВАМ И ОБИЧАМ! Това е моята Родина!❤

Кирил Георгиев

16 Коментара

Червената шапчица

преди 2 седмици

209 см Много е добра.

Коментирай

Алекс

преди 2 седмици

Изключително! Министерството на туризма може да използва думите Ви за реклама и представяне на България! Но за съжаление много от нас, българите, мислят като невежи чужденци.

Коментирай

Добринка Цветкова

преди 2 седмици

Здравейте! Бихте ли отбелязали авторът на публикацията? Благодаря! 🙂Автор: Добринка Николова Цветкова https://www.facebook.com/dtsvetkova/ Това е моята лична публикация, чийто автор съм аз...

Коментирай

Посетител

преди 2 седмици

Впечатляващо! Поздравления за авторката! Това е и моята Родина!

Коментирай

Жител на Евротериторията България

преди 2 седмици

Така е, много сме ВЕЛИКИ! Знаете ли например великият “български” гимнастик и бивш заместник-министър на младежта и спорта Йордан Йовчев как е кръстил своя син? - ДЖОРДАН, т.е. Джордан Йорданов Йовчев!!! Подобни “случаи” са вече стотици хиляди във “великата” Евротеритория, наричана все още “България”...

Коментирай

Димитър

преди 2 седмици

Някои от изброените неща не са верни! А иначе е важно не какви сме БИЛИ, а какви сме СЕГА!!! Сега сме просто една апатична, безволева, мързелива, некадърна, злобна и завистлива мърша... Нищо друго!

Коментирай

Рени

преди 1 седмица

Кирилицата е създадена в Преслав от българи за България.

Коментирай

Рени

преди 1 седмица

Кирилицата е създадена в Преслав от българи за България.

Коментирай

Володя

преди 1 седмица

Знаете ли също колко русссски агенти има в Болгария? Ври от тях. И всички са патриоты. Веят руски байряци на всеки болгарский национален праздник. Мечтаят да сме Задунайская губерния Рассеи, обаче децата им са избягали на Запад, Лошия Запад, а те карат не Москвичи, а западни коли.

Коментирай

Володя

преди 1 седмица

Знаете ли също колко русссски агенти има в Болгария? Ври от тях. И всички са патриоты. Веят руски байряци на всеки болгарский национален праздник. Мечтаят да сме Задунайская губерния Рассеи, обаче децата им са избягали на Запад, Лошия Запад, а те карат не Москвичи, а западни коли.

Коментирай

Бул

преди 1 седмица

Нищо много от горенаписаното не ме кара да ми трепне сърцето от гордост. Но никога няма да сменя националността си. Живея от над 20 год. В чужбина И общувам с туристи от цял свят. Преди доста години може и да имах идея да сменя националността, но вече не. След коронидиотщината осъзнах разните прехвалени нации колко зле са. Считам, че израствайки в България се научава човек как да оцелява и след това навсякъде другадв може да преуспее, щом я няма негативната среда на родината.

Коментирай

Ioan first

преди 1 седмица

Много рядко пиша коментари,но това ми хареса.Истина е,че живеем в ново време.Аз също съм емигрант,но не съм забравил,че съм българин.Да, ако човек няма минало, няма и бъдеще.Аз съм щастлив,че съм българин,без значение каква е ситуацията в момента. Мой братовчед има родословно дърво от 350години. Всички сме от Тракия.Тук са гробовете на всички мои роднини.Да това е моята България.

Коментирай

Иванов

преди 1 седмица

Някогашен гръцки философ е казал, че народът е като тесто. Може да го усъвършенстваш, може и да го съсипеш духовно. 30 години вече, по поръка на англосаксите българите са съсипвани духовно, материалните загуби се оправят значително по- лесно.

Коментирай

Станчев

преди 1 седмица

Умишлено се потулва историята ни защото всички крадат от нея - съседи и "големи братя доброжелателни съюзници".Не се показва откраднатото ! ВъвВатикана,Япония,Турция,Русия,Англия и къде ли не

Коментирай

sawa

преди 6 дни

Истина е, но не знаех, че делтата на Дунав се намира на територията на България. Заради тази фрапантна грешка не бих го споделил. Моля, оправете го!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.