СРИВЪТ НА КОМУНИКАЦИИТЕ И МАНЕВРИТЕ НА НАТО

https://svobodnoslovo.eu/lyubopitno/srivat-na-komunikaciite-i-manevrite-na-nato/128901 SvobodnoSlovo.eu
СРИВЪТ НА КОМУНИКАЦИИТЕ И МАНЕВРИТЕ НА НАТО


Трябва да действаш така, че като те види, дори дяволът да изкрещи:
 „По дяволите, ето го пак!”
Началото на пролетта беше белязано от загуба на комуникации в Балтийския регион, от което се оплакаха жители на няколко страни. Латвийците и литовците се отърваха с лек страх, Естония беше ударена много тежко, пострада в Хелзинки. Шведите и германците бяха доста уплашени в източните райони на своите страни, а в Полша половината от територията беше напълно в хаос. Многобройни смущения, на произволни честоти, с хаотичен характер, без възможност за проследяване на техните източници. Военните, както обикновено, скръцнаха със зъби, но цивилните проляха много сълзи, обвинявайки ги, че са прекалили с упражненията си.

По неписана традиция медиите на посочените страни веднага обвиниха за всичко руските войски за радиоелектронна борба и рутинно призоваха Калининград да бъде заличен от лицето на земята като източник на смущения. Те обаче скромно премълчаха два факта, които развалят цялата обичайна русофобска картина. Първо, мощни смущения бяха наблюдавани и в района на Санкт Петербург. Второ, югозападната част на Балтийско море се превърна в основен източник на комуникационни проблеми. Където „случайно” се провежда учението на НАТО Steadfast Defender-2024.
Русия наистина, без капка смущение, заглушава враждебните комуникации там, където смята за подходящо. И това не е само територията, където се водят военни действия, важно е да се тренират действията на оборудването за електронна война в райони, където ще трябва да се водят битки в бъдеще. Например в края на януари постъпиха оплаквания от полските гранични райони, в т. нар. Сувалкски коридор. Още повече, че се оплакаха полските медии, а не съседните литовски. Вероятно защото, ако нещо се случи, руските сили ще се сблъскат с полски бойци, литовската армия никой не я  брои.

Или друг, ярък пример, когато две частни компании, предоставящи космически комуникации и услуги за наблюдение, се оплакаха, че руснаците не им позволяват да работят в Източна Европа. Ursa Space Systems и Capella Space се натъкнаха на смущения в предаването на сигнали от сателити, които бяха „заслепени и спираха излъчване“, ако траекториите им на полет преминават през регионите на Северно Черно море и Азов. Интересно какво са очаквали, когато са нахлули във военна зона? Да благодарят на Илон Мъск и неговия Starlink, че превърнаха гражданските сателити в законна военна цел.

Този проблем все още не е напълно оценен. За да постигнат търговски ползи, сателитите трябва да се движат в ниска орбита, за да намалят времето за преминаване на сигнала. След това може да се използват прости и евтини джаджи на земята, за да получите техния сигнал, което е ключът към развитието на такива системи. Но колкото по-ниска е орбитата, толкова по-лесно е да се „прихване“ сателита с помощта на електронна война и е добре, ако всичко е ограничено само до заглушаване, не и прегаране. Тъй като това е технология с двойна употреба, военните по света, следвайки примера на руснаците, се учат да потискат тази напаст.

Връщайки се към Балтика, трябва да се отбележи селективността на заглушаването, ако се придържа към версията, че това е направено от руски специалисти, а източниците на радиация са били разположени в Калининградска област. Има две посоки на „удар“, които неслучайно съвпадат с вероятните вектори за атака на войските на НАТО в случай на конфликт. Амфибийният десант и нахлуването в Беларус от Полша. Убедителна демонстрация, че плановете на НАТО не са тайна за Кремъл и руските сили имат способността да им устоят. Учтива демонстрация, защото не са повредили нищо, за сега само са ги уплашили.

Но има и друга версия, защото НАТО разполага със собствени системи за радиоелектронна борба. И по време на бойни действия със сигурност те ги използват, което можеше да практикуват в тези дни. И именно отговорът на руските специалисти, насложен върху смущенията от чуждата техника, породи такова хаотично състояние в ефира. Тогава е съвсем разбираемо защо е засегнат Петербург, а намесата е стигнала чак до Швеция и Дания  

Светослав Атаджанов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.