БАЛАДА, САГА, КАНТАТА ИЛИ ОРАТОРИЯ ЗА ПОДПЕТЕНИТЕ МАРАТОНКИ?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/balada-saga-kantata-ili-oratoriya-za-podpetenite-maratonki/18376 SvobodnoSlovo.eu
БАЛАДА, САГА, КАНТАТА ИЛИ ОРАТОРИЯ ЗА ПОДПЕТЕНИТЕ МАРАТОНКИ?

В един от многобройните репортажи за дивашкото отстрелване на едни българи в Чикаго видях кадър, който показваше входната врата на тия нещастници. Такива инциденти се случват всеки ден и навсякъде по света. Един славянин, поляк, изтрепал едни прабългари. Вероятно е превъртял.

На изтривалката пред апартамента на изтрепаните, лека им пръст на нещастниците, бяха монтирани едни маратонки - подпетени. Вероятно хората са ги обували, докато изхвърлят боклука от апартамента си или докато звънят на съседа си за чаша захар. Отстреляните, тези хора, които са пренесли отвъд океана ориенталския обичай да си подпетваме маратонките, гуменките, гуменетките и други стари обувки са типични българи - във всяко село, във всеки по-малък и по-голям град могат да се видят подпетените обувки пред входните врати на българина. Все едно дали българинът живее в къща с двор или в панелен блок. В края на второто десетилетие на 21-ви век! Когато има модерни прахосмукачки и всякакви електрически уреди за почистване на подовете, мокетите, черджетата, килимите и другите подови настилки!

Сигурен съм, чи ние ще си останем българи и ориенталци извън времето и извън пространството. И няма значение дали живеем в Чикаго, Детройт, Лондон, Вашингтон, Лисабон, Мадрид и т. н., докато си подпетваме старите обувки, ще си останем все същите балкански цървули.

P. S. Не знам как може да се преведе на английски, немски, френски, италиански или испански думата "подпетвам". Може и да може.

Любо Кольовски

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.