БАСНЯ ЗА ПОБЕДАТА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/basnya-za-pobedata/25422 SvobodnoSlovo.eu
БАСНЯ ЗА ПОБЕДАТА

Веднъж се срещнали таралежът и змията. Както знаем - таралежите са смъртен враг на змиите. Таралежите - както повечето неща на тоя свят - търсят и винаги намират други неща, на които да са смъртен враг. Та! Таралежът захапал ловко змията за врата. Змията се загърчила и усетила предсмъртна топлина (при студенокръвните не се усеща предсмъртен хлад, а по-скоро обратното). Но тя с последни сили се изтръгнала от челюстите на врага си и забила двата си отровни зъба в двете му очи. После изпуснала последния си дъх и душата и поела към змийския рай, където жена пази дървото на Познанието и съблазнява нейния мъжки змий да си вземе едно новоизлюпено пиленце на Познанието (в змийския рай няма плодове и зеленчуци, само гризачи и малки птички, гущери и земноводни). А таралежът - победител - ослепял веднага. Казал си - ще разчитам на силното си обоняние - както досега. Но не му се получило. Все пак Бог не му бил дал очи само за да има нещо отпред на главата. И таралежът залинял, не можел да намери със седмица дупката си, храна никаква не намирал, освен тук там някое парче мърша. Накрая се разболял от ботулизъм от една изхвърлена и недоядена месна консерва, изоставена на полянка в планината от туристи. И умрял. Душата му поела към таралежия Рай, където, бил чувал - от дърветата падат ябълки и крушки, набучват се на бодлите ти, а една невестулка стои на дървото на Познанието и предлага малки арабски дюнери на Познанието на промоция - по един лев. И така историята свършила. А поуката от нея е, че и двамата победили. Да, така е. Ама друг път.

ПП. Естествено, при хората в такива ситуации винаги се явяват - и при едните победители и при другите - добре облечени и охранени, сериозни други хора, и на тези, на които са им извадени очите, откъснати краката, избити семействата и тям подобни - казват - Герои! Вие победихте! Победата е ваша! Вие лежите и се гърчите с откъснати крака, с разпрани кореми и избити деца, но Вий, Вий спасихте родината! Слава вам! Вие победихте!

А после прилично облечените господа отиват в тих, уютен ресторант и ядат свинско, телешки филета, агнешки котлети, рагу от таралежи и змии и за десерт - печени ябълки.

Калин Терзийски

https://www.facebook.com/kalinnikol?fref=ts

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.