БИБИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯН !

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/bibi-ne-mozhe-da-bade-spryan/130583 SvobodnoSlovo.eu
БИБИ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯН !

Последните събития предполагат, че пълномащабната сухопътна офанзива на Израел в Рафа може да се проведе по всяко време. Това, което беше казано от израелски официални лица, е, че операцията ще изисква евакуация на града, вероятно за да може IDF да нанесе същото ниво на разрушения на Рафа, както беше нанесено на Хан Юнис и град Газа. След като сухопътните сили бъдат разположени, палестинците ще бъдат принудени да избягат към египетската граница, където ще потърсят убежище от израелската атака. Какво ще се случи по-нататък е несигурно, но предвид многобройните срещи между израелски и египетски официални лица и техните съответни шефове на Intel (разузнаванията) се смята, че може да има споразумение, което да позволи на над един милион палестински бежанци да преминат границата с Египет. Ето няколко скорошни статии, които предполагат, че Египет може да получава пари за участие в операцията за етническо прочистване на Израел.

1. Египет подписва разширено споразумение за заем от 8 милиарда долара с МВФ , Ройтерс

Международният валутен фонд (МВФ) заяви в сряда, че ще увеличи настоящата си програма за заеми с Египет с 5 милиарда долара . Новото споразумение е разширяване на 46-месечния механизъм за разширено финансиране на стойност 3 милиарда долара, който МВФ сключи с Египет през декември 2022 г....

2 ЕС обявява пакет от помощ от 7,4 милиарда евро за Египет, тъй като опасенията за миграцията нарастват , Le Monde

В неделя, 17 март, Европейският съюз обяви пакет от помощ от 7,4 милиарда евро за Египет с финансови затруднения, тъй като се увеличават опасенията, че икономическият натиск и конфликтите в съседните страни могат да накарат повече мигранти към европейските брегове...

Пакетът от помощи включва както безвъзмездни средства, така и заеми през следващите три години за най-населената страна в арабския свят, според мисията на ЕС в Кайро...

Сделката идва на фона на нарастващите опасения, че задаващата се наземна офанзива на Израел срещу най-южния град в Газа Рафа може да принуди стотици хиляди хора да нахлуят в Синайския полуостров в Египет.

3. Помощта на Световната банка увеличава глобалния спасителен план на Египет до над 50 милиарда долара , Yahoo finance

В понеделник Световната банка заяви, че ще предостави на Египет над 6 милиарда долара, увеличавайки глобалната помощ за затруднената икономика на северноафриканската нация до над 50 милиарда долара през последните няколко седмици ...

Съобщението идва ден след като Европейският съюз обеща около 8 милиарда долара помощ, заеми и безвъзмездни средства. Тези средства последваха наскоро разширена програма на Международния валутен фонд за 8 милиарда долара, която беше представена часове след като властите приеха най-голямото повишаване на лихвите в страната някога и девалвираха валутата за четвърти път от началото на 2022 г.

Очевидно натрупването на милиарди долари заеми върху затънала в дългове нация, чиято умираща икономика не показва признаци на възстановяване, не е нормална процедура. Човек може само да заключи, че парите се предлагат за някаква алтернативна цел, тоест да се справят с вълната от бежанци, която скоро ще се изсипе през границата.

„По причини на изключителна спешност и изключително изключително, прибягването до член 213 от ДФЕС се счита за подходящо правно основание за първата операция от 1 милиард евро“, пише Фон дер Лайен в писмо, изпратено до председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.

Защо президентът на Европейската комисия би изпитал такова непоносимо чувство за неотложност заради измамните финанси на една пропаднала държава в Източна Африка? И защо г-жа фон дер Лайен избра да пренебрегне ограниченията на законните си правомощия, като преведе средствата в Кайро, без първо да получи одобрението на събранието?

Унищожаването на Газа от Израел и пренасочването на нейното население към южната граница е част от по-широк план, който има много движещи се части и много мощни играчи. Израелските лидери знаят какво е необходимо за извършване на операция като тази, защото са провеждали подобни операции в миналото. Етническото прочистване беше и остава неразделна част от ционисткия проект...

За да създадат еврейска държава в Палестина, ционистите трябваше да създадат преобладаващо еврейско мнозинство. Нацистка Германия помогна, като изгони евреите от Европа, но все още не съществуваше реалистична перспектива в скоро време да се създаде преобладаващо еврейско мнозинство чрез привличане на еврейски заселници...

Това, което можем да заключим е, че експулсирането на палестинците от Газа не е насочено към премахване на тероризма, а към промяна на демографския състав на района между река Йордан и Средиземно море. Факт е, че не може да се запази държава с еврейско мнозинство без ясно еврейско мнозинство. Еврейското население на Израел се е увеличило десетократно между 1948 г. и 2023 г., като се е увеличило от 717 000 на 7 181 000. Почти половината от световното еврейско население сега живее в Израел.

И все пак Израел не печели демографската надпревара. През 2023 г. палестинците са повече от евреите в историческа Палестина – 7,4 милиона палестинци срещу 7,1 милиона евреи...

Естествено, де факто анексирането на допълнителна арабска територия представлява числено предизвикателство, за което в крайна сметка има само едно решение; етническо прочистване. В документ от 17 октомври 2023 г. Министерството на разузнаването на Израел проучи възможността за „евакуиране“ на жителите на Газа към Синай и заяви, че това ще „донесе положителни, дългосрочни стратегически резултати за Израел“. Израелски мозъчен тръст, Misgav Institute, също направи подобно предложение. Твърди се, че условията в Газа предлагат „уникална и рядка възможност за евакуация на цялата ивица Газа и нейната координация с египетското правителство.“… .

На 20 октомври Белият дом поиска от Конгреса средства за „задоволяване на потенциалните нужди на жителите на Газа, бягащи в съседни страни“. Ако Белият дом се е готвел да финансира етническото прочистване на жителите на Газа, малко вероятно е това да се случи без предварителни дискусии с Израел и Египет. Дали тези дискусии се случиха преди 7 октомври?…

Ясно е, че Израел иска Палестина без палестинците и през последните шест месеца те направиха всичко по силите си, за да постигнат точно това. Сега, когато всичко е в ръцете им, те ще направят всичко – дори да застрашат отношенията с най-важния си съюзник, за да постигнат целта си. Ето защо в сряда „Нетаняху каза, че Израел „няма друг избор“, освен да се премести в Рафа, тъй като „самото съществуване на страната е застрашено“. В интерес на истината Израел изобщо не е в опасност, По-рано Нетаняху беше казал на делегацията, че разселените палестинци в Газа могат „да се преместят с палатките си“.

„Да се преместят с палатките си“?

И така, сега Нетаняху признава това, което неговите критици казват от самото начало, че военното нападение на Израел всъщност е операция за етническо прочистване, целяща да изтласка палестинците от Газа и да ги настани в палаткови градове в Синайската пустиня?

Изглежда че Египет се съгласява с плана.:

Египет започна изграждането на затворена зона, обградена с високи бетонни стени по протежение на границата си с Газа, която изглежда е предназначена за настаняване на палестинци, бягащи от заплаха от израелско нападение над южния град Рафа.

Всичко от разчистването на земя в Синайската пустиня до отпускането на огромни заеми на Египет, до тайните срещи на шефовете на Intel в Доха (ЦРУ, Мосад, Общото разузнаване на Египет) до шумните изявления на израелски официални лица, до френетичното прескачане на Антъни Блинкен от Джеда до Йерусалим, до Доха, до Кайро и обратно, предполага, че е на път да започне последната фаза на злокачествената операция на Израел за етническо прочистване.

През последните няколко седмици египетският президент Абдел Фатах Ел-Сиси се противопоставяше на израелския и американския натиск да позволи на палестинците да се евакуират през Рафах в Синай. Но в замяна на приемането на палестинци от Газа, САЩ са предложили на Кайро икономически стимули в даден момент когато Египет е изправен пред изключителна дългова криза ... По всяка вероятност нищо не може да се направи, за да се предотврати сравняването със земята на Рафа от Израел и неизбежното изселване на палестинците от последното им убежище. Единствената надежда е, че международната общност ще осъди незаконната окупация на Газа от Израел, като наложи болезнени икономически, политически и военни санкции, които ще продължат, докато земята бъде върната на законните й собственици. Това не е достатъчна компенсация за смъртта и страданието, които палестинците претърпяха през последния половин век, но е стъпка в правилната посока.

Светослав Атаджанов 

2 Коментара

Чичо

преди 1 месец

Питам се, защо ЕС трябва да налива пари в Египет, а това не го направи Израел? Защо Израел не вземе заем за Египет за своя сметка, нали те са причината за вълната от бежанци!? И кога "правозащитниците" ще се сетят, че това е геноцид!?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.