ДИПЛОМАЦИЯТА КАТО ДРЕВЕН ЗАНАЯТ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/diplomaciyata-kato-dreven-zanayat/4165 SvobodnoSlovo.eu
ДИПЛОМАЦИЯТА КАТО ДРЕВЕН ЗАНАЯТ

Гледам Генчовска, гледам Лавров и се чудя как една професия може да обедини тези двама души. Направо невероятно. Министър Генчовка общо взето не успя да блесне дори на фона на предшественичката й, която се считаше за своеобразно дъно в дипломатическата работа. А за роклите на китки и високите ботуши още се носят легенди из тези среди....

Но пък не може да се отрече размаха на Генчовска. На "алангнро" /да използвам и аз новата думичка, въведена от Кирил Петков/ изгони десет руски дипломата,все едно няма много българи в Русия и съответно руснаци в България. А сега се прави на принципна за изказвания на руския посланик Митрофанова. Не можело така, според нея, това било пряка намеса във вътрешните работи. Да приемем! Тогава обаче как същата тази Генчовка ще кометира американският посланик Херо Мустафа, която се бърка и във вътрешна, и във външна политика, определя дневния ред на държавата, а зли езици говорят, че службите първо там трябвало да докладват, а едва след това на правителството.

Двойният стандарт е ясен и не е загадка за никого. Но дипломацията е тънка и деликатна работа. Не може като носорог да вилнееш из нея. Финес трябва за тези работа, какъвто очеизвадно липсва при Генчовска. И то в момент, в който светът е в най-сериозната геополитическа криза от Втората Световна Война насам.

То можеше да правим и казваме такива неща, ако Русия не беше, така да се каже, през един гьол. И не внасяхме 80 % от газа оттам. И желязото. И дървесината. И още няколко работи...И ако голяма част от сезона по морето не се осигуряваше от руски туристи.

Ще препоръчам на Генчовска да се съобразява само с българските национални интереси и да каже на Херо Мустафа, че все пак трябва някакви остатъци от суверенитет да ни останат. Ей така, за запазване на малко достойнство.

И колкото и древен занаят да е дипломацията, все пак трябва да се прави професионално. А това липсва!

Елена Гунчева

* Публикацията изразява САМО МОЕТО ЛИЧНО МНЕНИЕ.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.