ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ГАФ. ПОРЕДЕН

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/diplomaticheski-gaf-poreden/18364 SvobodnoSlovo.eu
ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ГАФ. ПОРЕДЕН

НОВИНИТЕ ДНЕС, 15.10.2019 Г.

- ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ГАФ. ПОРЕДЕН. Преди два дни Борисов се скара на Европейския съюз заради острите му реакции за военната операция на Турция в Сирия. Да не забравяли, че турската граница е до България. Така че трябвало по-меко и с повече компромиси. Турците се зарадваха и днес споменаха Борисов като един от тези, които подкрепят военната инвазия срещу кюрдите. Но пък пак днес Борисов изведнъж се обяви против това. Ясно заяви, че Турция трябва да прекрати военната операция. Или е получил просветление, или телефонно обаждане. Резултатът за съжаление е поредният дипломатически резил на България, която отново не можа да вземе адекватно решение.

- ИМАМЕ ЛИ СИГУРНОСТ. Съветът за сигурност днес се събра по инициатива на Борисов заради ситуацията в Сирия. Може би трябва да сме спокойни, че сигурността ни е в компетентни ръце. Да, ама не. В Съвета за сигурност /СС/, влизат Захариева, Борисов, Каракачанов, Младенов, Горанов и заместниците им, както и началниците на службите. Гледайки безметежната физиономия на Катето, започвам силно да се съмнявам, че са разбрали за какво са се събрали. Единственото разумно нещо беше да запознаят след това Президента Радев с решенията. Все пак той като главнокомандващ и държавен глава трябва да е уведомен. Въпреки че по въпроси с такава изключителна важност, следваше и той и всички висши военни и разузнавачи да участват. Президентът в изявление посочи, че България трябва да настоява пред Съвета на Европа да се приеме план за действие при бежански натиск, защото България не може изолирано сама да се справя с проблема. А това е общоевропейски въпрос.

- ПЕРУКАТА КЕ ПАДНЕ. Бойко Борисов, незнайно в какво си качество днес, поиска оставката на Борислав Михайлов заради слабият мач вчера на националите ни. Първоначално Михайлов отказа да я даде, но след това явно получи вътрешно убеждение и напусна поста. Явно без всякакви угризения и срам. По-интересното е, че ГДБОП нахлу в Българския футболен съюз. Започвам да си мисля, че се приближаваме до древната китайска практика провалилите се спортисти да ги застрелват след провален мач. То че нашите няма да вдигнат рязко нивото, е ясно, но поне момчетата да им теглят един пердах заради срама.

- РАСИЗЪМ ИЛИ? Голямо възмущение сред кореняците потомствени англичани как са ги наричали българите на стадиона. Преди тридесет години например нямаше как да стане, тъй като си бяха натурални англичани. То не е човешко да ни вкарат шест гола , а публиката да мълчи или да вика възпитано. И ако е въпросът за вдигнатите ръце, първо да си видят кралицата на млади години как възторжено изпъва ръчичка в поздрав, а после да предявяват претенции към нас. Лицемерие.

- ПРЕЗИДЕНТЪТ ЗА МЕДИИТЕ. Президентът Радев имаше среща с главния директор на „Дойче Веле”. Генерал Радев подчерта, че само свободни медии могат да гарантират демокрацията. И необходимостта те да бъдат политически и финансово независими. Както знаем, в България такива медии почти няма, а вина за сегашното положение на репресии и цензура срещу свободното слово имат основно политиците. Които притиснаха и купиха медиите. Четвъртата власт в България е обслужващ персонал. А разпределението на парите по европраграмите допълнително ги поставя в зависимост от управляващите. Преди време Президентът подчерта, че най-страшното е автоцензурата, когато страхът дотолкова е завладял журналистите, че дори да могат, не смеят да говорят и пишат свободно. За да има гражданство общество, първо трябва да има независими и свободни медии.

- ЧИЙ ГО ТЪРСИМ В АФГАНИСТАН? Нов български военен контингент от 160 души заминават за Афганистан. Винаги съм била против това българската армия да бъде наемник за американските интереси по света. Какви български интереси защитават там? Защо трябва да убиват български мъже и жени – заради опиума, заради исляма, заради бурките, заради Чичо Сам? И още по-жалкото е, че тези мъже отиват там, за да могат да осигурят финансово семействата си. Защото в България подобни възможности няма. Или да мизерстват тук, или да рискуват живота си там. Според мен е крайно време да се сложи край на тази срамна история. Още повече, когато България е в близост до зона на военен конфликт и всеки един войник може да ни бъде необходим!

Елена Гунчева

Снимка на Елена Гунчева.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.