ДОБРЕ ДОШЛИ В ПАРЛАМЕНТАРНОТО ЗАДКУЛИСИЕ...

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/dobre-doshli-v-parlamentarnoto-zadkulisie/679 SvobodnoSlovo.eu
ДОБРЕ ДОШЛИ В ПАРЛАМЕНТАРНОТО ЗАДКУЛИСИЕ...

.

Въпрос с повишена трудност!

Коя е най-важната парламентарна комисия у нас - най-съществената за развитието на България?

Не е бюджетната! Не е икономическата! Не е и тази по енергетиката! Не са комисиите по отбрана, по външна политика, по образование, по здравеопазване и т.н.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ключовата е Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Защото тя е единствената парламентарна комисия, която ще има председател на ротационен принцип - на всеки няколко месеца той ще бъде от различна политическа партия.

Защото тя е единствената, в която членуват ключови фигури на различните партии.

Защото тя е с най-малкия състав – само 13 члена, римейк на „Тайната вечеря”.

Защото тя е единствената, в която всички партии са представени с равна квота – по 2 члена. Единственото изключение е „Български възход” със Стефан Янев, но по замисъла на сценаристите „Български възход” ще е балансьорът между влиянието на Изтока и влиянието на Запада у нас – според международните ветрове и обръщането на геополитическата палачинка.

.

Какво подсказва тази конфигурация?

Това, че „елитът” на България неволно призна, че сме се завърнали във времената на тоталитарната държава, когато властта подслушваше и следеше всеки! Или че сме в големия държавен сериал „Биг Брадър”.

Призна, че тази комисия се оказа най-важната.

Най-важната е, защото освен за гражданите поне за този елит има какво да се подслушва, да се следи: лобиране за различни финансови и икономически афери, въртене на фирми чрез подставени лица, дирижиране на офшорни компании, тайни банкови сметки за много милиони, услуги или агентурна дейност за едно или друго чуждо разузнаване. Онзи, който държи властта, а това значи и родния Биг Брадър – съответната спецслужба, онзи, който държи като председател и членове тази парламентарна комисия – контрола върху Биг Брадър-а, държи и лоста на компроматите, с които да дирижира страната ни и да подчинява политическите си противници. Затова в мир и съгласие и без скандали седемте политически партии се споразумяха за ротационното ръководство на тази комисия.

Т.е. партиите взаимно ще се държат с компромати и така тяхното ОФ – необявена коалиция, ще се крепи от здраво по-здраво, като железобетон.

.

В тази връзка втората ключова комисия е тази по превенция и противодействие на корупцията. Забележете, че нейното ръководство е предоставено на най-слабо представената в парламента пария – „Български възход” на Стефан Янев. Странно е как не си я пожелаха нито ГЕРБ, нито ПП, нито ДПС, нито БСП или Възраждане. Т.е. коалицията има още един член, който е нейното Задкулисие - президентът Румен Радев. Той е местният Център, с когото всички се съобразяват. И последно наблюдение: в Комисията срещу корупцията нямаме зам.-председател нито от ПП, нито от ДБ.

На този фон не е изненада, че Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред е в ръцете на ДПС, пряко подчинено на задграничния управляващ Център в Москва.

.

И още една равносметка.

ГЕРБ ръководи 6 комисии.

Други 4 партии, независимо от изборните им резултати, имат по 3 комисии: ПП, ДПС, Възраждане, БСП

ДБ е с две комисия, „Български възход” на Стефан Янев е с 1 комисия, но за тях бройката е нормална за представянето им..

Странно как ПП е преглътнало тази конфигурация, след като са втори по резултат и със значително предимство пред други партии.

Има обяснение. Публично.

ДПС си взе ръководството на онези комисии, които никой не е поискал, обявиха официално от партията. Две от тях са ключови за стабилността на България – Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, която упражнява парламентарния контрол върху МВР и Комисията по бюджет и финанси. Третата – по околната среда и водите е в ключов сектор за субсидиите от ЕС. Такава ключово комисия – тази за регионалната политика получи и „Възраждане”.

.

На практика имаме кристално ясна коалиционна парламентарна конфигурация - ОФ на ГЕРБ, БСП, ДПС, Възраждане, Български възход и президента.

Имаме и скрита, неявна коалиция – чрез ПП. Те се съгласиха да вземат парещия картоф „здравеопазване”. Поеха председателството на нищо незначеща комисия - тази по въпросите на ЕС. Тя на практика няма предмет на дейност, понеже взаимодействието ни като държава-членка се решава на равнище правителство, а в по-специални случаи – от целия парламент. Т.е. деклариращата се публично у нас и в чужбина като проевропейска и прозападна партия въпреки втория си по значение изборен резултат и солидното си депутатско представителство е вкарана в ролята на куц парламентарен кон: и да поиска, няма как да свърши нещо съществено.

Аз не го отдавам на наивност, а на „измиване на ръцете” от отговорност пред чуждестранните им ментори.

.

Защо са важни председателите на комисиите? Защото те определят дневния ред на заседанията им. Единственото противодействие на тази порочна практика, закрепена в досегашните правилници за организацията и дейността на Народното събрание е да се направят съответните промени в новия правилник. Защото иначе един проектозакон или парламентарно проекторешение може да се тута до второ пришествие – толкова, колкото е необходимо за нуждите на Задкулисието.

Добре дошли с новия парламент в неговия свят!

**** БЕЛЕЖКА: Комисията по земеделието, храните и горите е в сектор, ползващ огромни субсидии от ЕС и формиращ значима част от вътрешното потребление у нас. Тя виси без ръководство, Като димна пушилка пред нея се изважда спора за председател на младежко-спортната комисия.

**** Ръководства на комисиите:

1.Комисия по правни въпроси ГЕРБ

2.Комисия по енергетика ГЕРБ

3.Комисия по външна политика ГЕРБ

4.Комисия по отбрана ГЕРБ

5.Комисия по образованието и науката ГЕРБ

6.Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество ГЕРБ

.

1.Комисия по електронно управление и информационни технологии ПП

2.Комисия по здравеопазването ПП

3.Комисия по въпросите на Европейския съюз ПП

.

1.Комисия по бюджет и финанси ДПС

2.Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред ДПС

3.Комисия по околната среда и водите ДПС

.

1.Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ВЪЗРАЖДАНЕ

2.Комисия по политиките за българите извън страната ВЪЗРАЖДАНЕ

3. Комисия по туризъм ВЪЗРАЖДАНЕ

.

1.Комисия по труда, социалната и демографската политика БСП

2.Комисия по транспорт и съобщения БСП

3.Комисия по културата и медиите БСП

.

1.Комисия по конституционни въпроси ДБ

2.Комисия по икономическа политика и иновации ДБ

.

1.Комисия по превенция и противодействие на корупцията БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД

=========================

*** Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения (РОТАЦИЯ)

*** Комисия по земеделието, храните и горите ?

*** Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите ?

*** Комисия по въпросите на децата, младежта и спорта ?

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.