Горките протестиращи! Смачкаха ги и ги измамиха с елементарни оперативни хватки, както винаги

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/gorkite-protestirashti-smachkaha-gi-i-gi-izmamiha-s-elementarni-operativni-hvatki-kakto-vinagi/117781 SvobodnoSlovo.eu
Горките протестиращи! Смачкаха ги и ги измамиха с елементарни оперативни хватки, както винаги

Горките протестиращи! Смачкаха ги и ги измамиха с елементарни оперативни хватки, както винаги. Толкова подло, толкова низко. Бъдещето става възможно само благодарение на хора, които не се примиряват с настоящето и водят битки с далечен хоризонт!

Всъщност историята помни само онези, които са платили най-високата цена, за да не бъдат просто изкормена черупка, а да бъдат хора виждащи и знаещи, мислещи.

Скоро четох една книга, в която авторът припомняше една история за миньори от началото на миналия век. Има един изоставен град Лъдлоу в южната част на Колорадо. Преди повече от 100 години градът принадлежал на сина на Джон Рокфелер и неговата Colorado Fuel and Iron Company. Синчето получило компанията като подарък за рождения си ден.

Хиляди работници вкючително и деца работили за стотинки, живеели в бараки, които можем да видим на фотографиите от онези години, съществували мизерно, десетки загивали под земята при честите аварии в мините, гласували така както им казвали собствениците.

През септември 1913 г. около 10 хиляди миньори започват стачка с искания за по-високи заплати и по-безопасни условия на труд. Протестът се дирижира от синдиката на миньорите, който се подкрепя и от една много прочута активистка, Мери Джоунс, известна като Мама Джоунс. Самата Мери идва в САЩ от Ирландия, бягайки от глада там в онези времена. Губи съпруга си, миньор, и три от децата си, но запазва бойния си дух, и когато е на 70 години, организира поход на децата на работниците от Пенсилвания до Ню Йорк, като ги води пред дома на тогавашния президент Теодор Рузвелт. Лозунгите са: „Искаме да ходим на училище, а не в мините.“. Когато започва стачката в Лъдлоу, Мама Джоунс е на 83 години, но е изпълнена със страст. Тя вдъхновява миньорите да не отстъпват в никакъв случай, поради което я вкарват за известно време в затвора. Тъй като жилищните бараки са собственост на компанията, още щом започва стачката ръководството изхвърля работническите семейства на улицата под проливния дъжд.

Синдикатът обаче намира палатки и около Лъдлоу се разполагат няколко палаткови лагери. Компанията е обезпечена с въоръжени групи за охрана, отделно извикват части от Националната гвардия. Стачката се проточва много месеци, докато на 19 април 1914 г. гвардията обгражда палатките, а на ключово място поставят картечница.

Властта настоява стачкуващите да й предадат един от лидерите-подбудители на простеста, но хората отказват. Гвардейците откриват огън, някои от лидерите са убити, миньорите се разбягват и се скриват в околността, палатките са запалени, има и жертви, жени и деца. След убийствата обаче останалите миньори атакуват града, нападат чиновниците и мениджърите на компанията и превземат цялата територия на мините. Бунтът стига до медиите благодарение на усилията на синдикалистите. Мама Джоунс кара цялата страна да говори за стачката и жестокостите в Лъдлоу. Президентът Уудроу Уилсън изпраща армията да въдвори ред. Войниците се опитват да се справят, разделят стачкуващите от стачкоизменниците и стачката продължава до края на 1914 г. Естествено работниците не постигат почти нищо. Защото отстъплението на силата никога не става доброволно. Силата може да се изтласка само със сила, не с любезност или молби.

Започва Първата световна война, а с нея нуждата от въглища се повишава. През 1915 г. Джон Рокфелер-младши се запознава с Мама Джоунс и в резултат подобрява условията на работа в мините. Работниците започват да считат, че са постигнали успех. Но всъщност успехът е на медиите. Заради медийния шум, който компрометира семейство Рокфелер, Джон наема пиар експерти, които го убеждават да отиде в Колорадо, да се срещне с миньорите, с техните жени и деца, с Мама Джоунс, да изслуша всичките им оплаквания, да се направи, че разбира тежкия им начин на живот.

Непрекъснато го следва фотограф, който документира срещите. Джон Рокфелер-младши осъзнава популярната истина днес, че много по-лесно е да си надраскаш външен образ отколкото да изграждаш вътрешна същност, да умееш да се представяш, че си еди-какъв си, отколкото наистина да си такъв. Миньорите подобряват условията си за работа, единствено защото собственикът иска да си изгради по-хуманен образ. Но е факт все пак, че се подобряват. Сегашното споразумение с нашите енергетици е пълна измама. Пиарски подход и директно обяснение, че централата ще бъде затворена. Трябва да си пълен гупак, за да си помислиш, че нещо друго се случва. Но глупаци много по нашите земи.

Калина Андролова

23 Коментара

Червената шапчица

преди 1 месец

Калина Андролова, я кажи за твоя любим вожд - Боко тиквата. Не разтягай локуми за Мама Джоунс. Твоят Боко е в сглобката. Хайде, кажи две думи за Боци.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Тази Мата Хари съвсем изкукурига. Много е всеотдайна на Боко тиквата. Боко е щедър - добре плаща.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Горките протестиращи! Смачкаха ги и ги измамиха националните предатели на България ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС! Скоро четох една книга, в която авторът припомняше една любовна история за Винету и Мата Хари. Вие четохте ли я....

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

През лятната ваканция аз и Муцинка посетихме град Лъдлоу в южната част на Колорадо. Останахме много доволни. Другата седмица ще посетим град Банкя. Дали ще останем доволни...

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Борисов: Пеевски доведе преговорите с протестиращите до успешен край. --- ''Трябва да си пълен гупак, за да си помислиш, че нещо друго се случва. Но глупаци много по нашите земи.'' Калина Андролова

Коментирай

Милена Върбанова

преди 1 месец

Хубава, важна статия!

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Плащаме 1,376 млрд. долара за бойните машини "Страйкър" - каза правителстното на Бойко, Пеевски и Кирцата.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Статията нито е хубава, нито е важна. Нищо не виждам за Теменужката, Делян Добрев, Ковачки или не разбирам метафората с град Лъдлоу в южната част на Колорадо....

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Калина Андролова и Кеворк Кеворкян сякаш са си плюли в устата. Водопад от фалшив интелект и лицемерие...

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Кирил Петков за вота на недоверие: В този момент няма друга алтернатива на управлението на акад. Денков. Борисов ни подкрепя. Точка.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Цариград. Къща край Босфора. Мустакат турчин пие шербет, намръщен. Идва жена му. - Какво има? - Седни - строго казва мъжът - Имам една лоша и една добра новина. Почвам с лошата - Хасан, нашият син, станал гей. - Вай, Аллах, кво е туй? - Гьотверен, ма! - Вай, вай... А добрата новина? - със свито сърце пита жената. - Станал Мис Истанбул.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

- Какви супер способности бихте искали да притежавате? - Платежоспособност!

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Градският транспорт: - Госпожице, ще ми отстъпите ли мястото, уморен съм? - Ами ако съм бременна? - Не може да сте бременна, крокодилите снасят яйца!

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Събрали са двама лекари в кабинета на единия да пият кафе и да пушат. Гледайки през прозореца виждат човек със странна походка. - Колега аз като специалист мога да поставя диагноза на този човек само по походката му и тя е че има разместени прешлени 6-7-8 на грабначния стълб. - Колега аз със моя опит мога да кажа като го гледам как криволичи спира и пак тръгва мога да заключа че този човек има обикновен ишиаз - рекъл другия. - Хайде да отидем и да го питаме. Спират човека и го питат от какво страда. От ишиаз или от разместени прешлени. Човека ги погледнал с тъжна усмивка па рекъл: - Не познахте и двамата. Имам стомашно разстройство мъчих се да пръдна а се насрах.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Красноярският алуминиев завод е част от металургичния комплекс, включващ нефелитовата мина Кия-Шалтирски, рафинерията за алуминиев оксид в Ачинск, металургичния завод в Красноярск и водноелектрическата централа в Красноярск. Производственият му капацитет е около един милион тона алуминий годишно. Руският град Красноярск се намира в Сибир, разположен е на двата бряга на река Енисей.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Борисов: Вотът на недоверие към правителството няма да мине. --- Браво Боци, требе да си евроатлантик, за да не те намагнитят при Бай Ставри.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

"Всеки може да прави всякакви прогнози. Алена прогнозира най-добре. Ако работим добре, можем да го изкараме мандата", коментира думите на Пеевски лидерът на ГЕРБ. ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство. Това заяви лидерът на партията Бойко Борисов ---- ти и шизофреник ли взе да го играеш вече а? Това правителство е ВАШЕ !!! и не Вие ще сваляте, а Вас ще ви свалят.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Лидерството не е въпрос на формалност, а на естественост. Г-н Делян Пеевски в тази много сложна ситуация се доказва като естествен лидер, който генерира доверие и подкрепа. Това коментира лидерът на европейските либерали и евродепутат от ДПС/"Обнови Европа" Илхан Кючюк по повод водещата роля на Делян Пеевски в постигането на споразумение между властта и протестиращите миньори, съобщават от пресцентъра на Движението.

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Щастие - Когато имаш всичко което искаш, а все още не си арестуван!

Коментирай

copy - paste

преди 1 месец

„Хората знаят, че двата синдиката са партийни клубове към ГЕРБ. Но и тяхното време на залеза ще дойде и….“

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

- Иванова, съпругът ви е голям подлец! - Защо, Георгиева, какво ви е направил? - Ми още не знам... или момче, или момиче...

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Няма значение в коя страна ще ходиш на екскурзия. Сувенирите винаги ще са китайски!

Коментирай

Червената шапчица

преди 1 месец

Медицинска сестра към пациент: - Стига телевизия, време е за лягане! Пациентът: - Ама да не ни хванат?

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.