ГРАЖДАНИТЕ СА ВАЖНИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/grazhdanite-sa-vazhni/3324 SvobodnoSlovo.eu
ГРАЖДАНИТЕ СА ВАЖНИ

Много се двоумих дали да вземам отношение по въпроса с протестите на 3 май за неутралитет. Но считам, че е важно да кажа моята лична позиция.

Гражданите имат правото да протестират. Гражданите имат правото да не искат да участват в партийни протести. Гражданите имат правото на изява чрез граждански организации. Гражданите имат правото да искат да изразят мнението си и без да застават под партийни знамена. Още повече, когато каузата е национална.

И не виждам никакъв проблем двете форми на протест - граждански и партиен, да съществуват едновременно. Или да правят протестите заедно, както например беше на последния голям протест. Обществената енергия така се изразява, а не разпилява. Пак подчертавам, че това е личното ми мнение.

Да, много от проектите на Посолството започнаха с граждански протести. Да, когато 2020 година започнахме протестите, аз знаех, че и Манолова, и ХаджиМравин, и Бабикян и прочие, вече са запланувани от кукловодите за "партии на протеста", като яхнаха вълната от протестиращи. И въпреки това участвах в протестите, защото беше важно да се чуе гласа на народа. И редом с проектите, имаше сдружения и фондации, които нямаха политически амбиции, а искаха само оставката на Борисов и Гешев.

Лесно е да се каже, че трябва да се предлагат политически решения. Затова сме ние, от партиите, да предложим такива. Не можем да натоварваме гражданите с подобни изисквания и очаквания. Но не можем и да отричаме тяхната воля, защото това е воля на народа. А все пак, всички ние - политиците, сме част от народа, нали? Как да отречем правото на същия този народ да изразява мнението си, дори начинът да не ни устройва?

Неутралитетът и съпротивата срещу предоставянето на военна помощ за Украйна имат своето проявление и в гражданските протести. Защото там могат да се съберат хора - симпатизанти на всички партии. Аз, естествено, си харесвам моята, но пък няма как да отрека, че всеки друг има правото да харесва която партия си иска. И няма как да искаме всички, които са против войната, да са за нас.

Първостепенна задача на всички нас - партии, гражданско общество, граждани, организации, е да не допуснем да бъдем въвлечени във война. И всякакви средства са допустими, естествено, в границите на закона. Защото допринасят за общата цел.

И е добре политиците да не забравяме, че основата са хората. Те са алфата и омегата. И партиите трябва да се съобразяваме с тях, а не те с партиите.

Елена Гунчева

*Позицията ми е лична

https://t.me/elenaguncheva

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.