И се надявам цензурата у нас да не се върне пак, каквато я помним от времето преди демокрацията

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/i-se-nadyavam-cenzurata-u-nas-da-ne-se-varne-pak-kakvato-ya-pomnim-ot-vremeto-predi-demokraciyata/4624 SvobodnoSlovo.eu
И се надявам цензурата у нас да не се върне пак, каквато я помним от времето преди демокрацията

Прощавайте, може ли нещо да кажа?

Цензурата на медиите е забранена у нас, при все че, както Бисмарк отбелязва, по целия свят най-много се лъже преди избори, след лов и по време на война.

Пази Боже, като е така, да ми дойде на ума, че СЕМ отменя от завчера член 40 от Конституцията на България! Но позволете ми да го цитирам само:

Чл. 40

1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура.

(2) Спирането и конфискацията на печатно издание или на друг носител на информация се допускат само въз основа на акт на съдебната власт(!), когато се накърняват добрите нрави или се съдържат призиви за насилствена промяна на конституционния ред, за извършване на престъпление или за насилие над личността.

Цитирам точно и добавям, че според мен спирането на два телевизионни канала без съдебна санкция (!) от четири дами - макар и уважавани от мен и назначени в съвет - е опасен прецедент. И се надявам цензурата у нас да не се върне пак, каквато я помним от времето преди демокрацията - днес руски медии да спрат по нечие желание, а утре - украински, български, американски.

Така мисля аз като журналист и го казвам - прошка е, ще ме прощавате. Останете си със здраве и, ако искате, нека Бог да ви пази от всяко съмнение в правата вяра.

Анна Заркова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.