И сега кой ще глоби НАП?

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/i-sega-koy-shte-globi-nap/19072 SvobodnoSlovo.eu
И сега кой ще глоби НАП?

Министърът на НАП Владислав Горанов ни каза да не губим доверие в НАП, въпреки че заради остаряла система хакери източиха данни на лица и фирми. Не било страшно, данните не давали цялостна картина за материалното състоянието на засегнатите.

Първо - ние нямаме доверие в институцията НАП (не в чиновниците на НАП – и те за една заплата работят), така че няма и как да загубим нещо, с което не разполагаме.

Второ - не ни е страх, че данните не дават „цялостна представа“. И въобще от нищо не ни е страх, когато става въпрос за финансовото ни състояние. От толкова години и хора, и фирми живеят на ръба на финансовото си състояние, че ако вземе да се стабилизира ще се почувстват некомфортно някак си.

Така че министър Горанов може да е спокоен. Може да са спокойни и от Съвета по сигурността към Министерски съвет, свикан от премиера във връзка с хакерската атака срещу НАП.

Ние, в тази ситуация, имаме само един простичък въпрос: Сега кой ще глоби НАП, кой ще санкционира НАП, как НАП ще си плати, че е била неизрядна, ще може ли, или ще иска разсрочване на дълга си?

Министърът на НАП каза, че ако има безотговорни чиновници, ще има и последствия. Само че, едва ли за системите за сигурност са отговорни чиновниците. Сигурно даже определен брой отговорни чиновници са предупреждавали свои шефове, че може нещо да гръмне, а шефовете са информирали други шефове на свой ред.

Ние не искаме да уволнявате чиновници и IT-та. Ние искаме само да кажем, че знаем, че системите на държавата не работят както трябва. Ние й плащаме данъци, а тя трябва да ги използва, за да ни осигури сигурни и добре работещи в полза на всички системи. Ако не си платим данъците по някаква причина, пак си плащаме по-късно с глоби и лихви. Т.е. ние изпълняваме своята част от обществения договор, дори със закъснение. Тя, държавата, не го изпълнява. Така беше и с Търговския регистър, така е и със здравеопазването, така е и в общините – ние си плащаме, а няма направления или кофи за смет на улицата, а понякога и улица няма. Но данъци има.

Всичко това ни е известно. Известен ни е и отговорът на въпроса „Кой сега ще глоби НАП?“ и той е: „Никой“. Само това искаме да кажем на тези човечета от различни цветове, които се въртят по постове, управлявайки държавата. Нека да знаят, че ние знаем и да не ни говорят.

А междувременно хакерът съобщи: „Изтичането на данни се случва от 11 години насам. Ако корумпираното ви правителство разкрие уязвимата система, ще можете да видите тази информация в Web Archive (Internet Wayback Machine). Данните са хаквани и през 2012 г. Тогава никой не разбра, че сме успели да инфилтрираме 30 GB информация”. Това написа в имейл до NOVA хакерът, извършил атаката, при която изтекоха лични данни на 5 млн. души от системата на НАП.

Елена Харизанова

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.