Интересни са консултациите при Президента Радев за изборите. Слушайки всичките, считам, че доста от поканените се отклоняват леко от темата

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/interesni-sa-konsultaciite-pri-prezidenta-radev-za-izborite-slushayki-vsichkite-schitam-che-dosta-ot-pokanenite-se-otklonyavat-leko-ot-temata/11963 SvobodnoSlovo.eu
Интересни са консултациите при Президента Радев за изборите. Слушайки всичките, считам, че доста от поканените се отклоняват леко от темата

Няма налично описание на снимката.

Интересни са консултациите при Президента Радев за изборите. Слушайки всичките, считам, че доста от поканените се отклоняват леко от темата или предпочитат установените коловози. Всъщност какво трябва да се коментира като предложения:

- По какъв начин да се премахнат "мъртвите души" от избирателните списъци /не съм фенка на Волен Сидеров, но той единствен постави този належащ за преустановяване на измамите с гласове въпрос/?

- По какъв начин да се формират секционните избирателни комисии, да се въведе минимален образователен ценз от поне средно образование за членовете, по какъв начин ще бъдат заменяни членовете при проблем в здравословното състояние и как да се гарантира едновременно сигурност и тайна на вота?! Как да се осигури по-голяма възможност за граждански контрол върху изборния процес например с онлайн предаване на гласуването /с изключение на самото попълване на бюлетината/ или поне при броенето пряко предаване от всяка секция? Липсата на интернет не е такъв проблем, защото може да се осигури в по-голямата част на страната до изборите.

- Как да се убедят гражданите, че гласуването няма да ги постави в здравословен риск /аз лично като участник в протестите и срещаща се всеки ден с хора, нямам никакви притеснения дори в тълпа от хора без маски, но има и такива, които се страхуват/?

- Как да се осигури гласуването в болници, както и на болни и карантинирани, при запазване тайната на вота и честност на изборите?

- Най-важното - осигуряване на честността на изборите. На първо място - в ЦИК и другите избирателни комисии да се назначават и хора по предложения на граждански организации , като тези хора са почтени и уважавани имена в обществото. Назначаването на предложени от водещите партии членове на СИК и другите комисии, води до измами с гласове и нарушения на изборите. Още повече, че същите в повечето случаи са изцяло неподготвени за работата. Задължително въвеждане и на наказателна отговорност при установяване на съществени нарушения на изборния процес и броенето на гласове от членовете на СИК. Поправка на протокол да се извършва само със съгласието на всички присъстващи застъпници и наблюдатели в секцията. При несъгласие да се анулира протокола и да се пише доклад до съответната ОИК за причините за поправка на протокола и да се иска разрешение за попълване на нов. Тромаво, но ще ги научи да не си поправят документите до откат или до получаване на искания от тях резултат.

- Мястото на социологическите изследвания. Въпрос, повдигнат от партия "Възраждане" и то важен за манипулирането на общественото мнение. Социологическите агенции трябва да носят отговорност за явно неверни резултати и повлияване на вота. Също да се забрани медиите да отразяват гласуването на партийните лидери, защото националните медии го превръщат и в пропаганда в деня на изборите.

- Да се даде достъп на всички партии до обществените медии с еднакво време за всички. Няма малки идеи и малки хора.

- Да се забрани напълно гласуването на друго място, защото това е един от начините за подмяна на вота.

- Да се забрани заплащането на застъпниците, освен осигуряване на храна и вода. Защото плащането на практика е купуване на гласове.

- Право на всеки избирател да присъства на броенето на бюлетините в неговата секция и да прави възражения, които да се отразяват в протокола.

Нищо сериозно, просто мои разсъждения по изборите.... Все пак последните три десетилетия съм участвала в много изборни комисии и са ми ясни всички простотии,които се натворяват в тях. А като избирател да кажа, че на едни избори дори ми разрешиха да гласувам втори път в съседната секция, защото бяха объркали списъка!

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.