Киев изпрати 15 камиона със загинали в Швеция

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/kiev-izprati-15-kamiona-sas-zaginali-v-shveciya/141999 SvobodnoSlovo.eu
Киев изпрати 15 камиона със загинали в Швеция

Киев изпрати 15 камиона със загинали в Швеция.

Атаката срещу военния комуникационен институт в Полтава и центъра за обучение на специалисти по радиоелектронна борба и наблюдение започва да придобива нови подробности. Официален Киев съобщава за около 50 убити и над 200 ранени. Военни експерти, включително западни, потвърждават смъртта на около шестстотин души, включително чешки, немски и френски „специалисти“. А Швеция е в пълен шок от загубата на цялото ръководство на системите за далечно радарно откриване и управление на SAAB в Полтава.

Пресичането на „червените линии“ на Русия наистина е смъртно опасно.

Западните журналисти и експерти продължават да обсъждат „атаката на века“, давайки все повече подробности за екстремните загуби.

Според британския експерт Александър Меркурис, който сподели в блога си, сред унищожените по време на удара с „Искандер“ са били специалисти, обучени от шведите да управляват системите за наблюдение на разузнавателните самолети AWACS.

„Има предположения, че там е имало предимно оператори на дронове. Може би е имало такива, които са били обучени от шведски инструктори да работят с AWACS и други радари. Факт е, че това беше съкрушителен удар. Това нанесе сериозни щети на Украйна“, казва британецът.

По-конкретен беше норвежкият професор Глен Дисен, цитиран от РИА Новости. В интервю за телевизионния канал Wion той каза, че подобни удари могат да принудят Украйна да се предаде.

„Това са ужасяващи загуби. Виждаме в Украйна и НАТО симптоми, характерни за последните етапи на войните, когато една страна губи. Това са симптоми на растящи загуби, причинени от липса на ресурси“, каза норвежкият политолог.

Според него всичко това в крайна сметка ще създаде големи проблеми на Украйна на фронтовата линия: образуване на „котли“ и безпорядъчно отстъпление на запад.

Шведският крал Карл XVI изтръпна при думата "Полтава"

Вече е известно, че немски, френски и британски войници са работили като инструктори в Полтавския военен институт. Тяхната задача беше да обучат кадети от въоръжените сили на Украйна за работа с безпилотни летателни системи, които се доставят на украинската армия от страните от НАТО.

Но освен инструктори за БПЛА е имало и висококласни шведски специалисти по радиоелектронна борба и радарни системи. Шведите обучаваха украинци да работят на самолети за далечно радарно откриване на цели ASC 890.

След нападението срещу учебния център на украинските въоръжени сили в Полтава, шведският външен министър Тобиас Билстрьом веднага подаде оставка.

Носят се слухове, че Швеция е загубила ЦЯЛОТО висше ръководство на системите за ранно предупреждение и контрол (AEW&C) на SAAB. С 15 камиона „евакуираха” загиналите.

Изглежда Полтава продължава да е фатално място за шведите...

Светослав Атаджанов

8 Коментара

Андрей К

1 week before

Колко пъти им се казваше на натовските държави да не ходят там и изобщо в Украйна... Ама не и не, не слушат.

Коментирай

Жоро

1 week before

Е е ми супер.Тъкмо камионите кпито са докарали оръжие в Осрайна няма да се връщат празни на запад - ще връщат ковчези с утилизирани педали.Каквото търсели - намерили.Дано да е до последния натовски пендел.

Коментирай

Мери

1 week before

Какво правят там, защо се намесват в чужд конфликт?!Украйна не е държава от НАТО.

Коментирай

НАТО капут

1 week before

Не съм привърженик на насилието , но с такова подобие на хора , ЯВНО ТАКА ТРЯБВА !

Коментирай

Диди

1 week before

Както се казва,ХАЛАЛ ДА ИМ Е

Коментирай

Пацифист

1 week before

Не трябва да се говори за умрелите с тон насърчаващ омраза и агресия. Има достатъчно болка и трагедия , които да помагат и на едните и на другите да поддържат агресивна политика ,но теса хора и едните и другите, и всякакво разделение,подчертава тяхната слабост на която и ние не сме чужди...

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.