МАЛКИ КЛАДИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/malki-kladi/144526 SvobodnoSlovo.eu
МАЛКИ КЛАДИ

След участието си във „Всяка неделя“ – в рубриката „Събеседник по желание” - художникът Георги Баев пострада сериозно.

Още преди да приключи разговора ни, ателието му бе изпепелено.

Ще припомня думите на Баев.

Най-напред той каза, че не може да има „ускорено развитие” във футбола, това да не е селско стопанство /тезата за ускореното развитие е на самия Живков!/; че ненавижда „пробивните хора”, със силните лакти”; после говори и за „готованковците в изкуството: „не може 35 години да носиш на памук човек, който е направил нещо под средното равнище”;

и накрая: „Не бива повече да има „наши” и „ваши”! 35 години ние отчитаме само грешки! Дано да отчитаме вече и реални резултати!”

Това е изречено на 5 юни 1983 година, в разцвета на соца.

През ноември същата година, Блага Димитрова написа стихотворението си „Балада за кладата“, което бе публикувано в списание „Пламък“.

То беше достатъчно предизвикателно – нарече пожара „разюздана мъст за Истината“, изречена от Баев.

И завършваше така:

„А сега, зловонна газена тенекийо,

за тази балада

хвърли и мене на клада!“

Баев пък направи една зашеметяваща изложба, в която показа и фрагменти от опожарените си картини.

Властта сякаш не забелязваше тези дръзки жестове.

А и как да се справиш с думи, като – „35 години ние отчитаме само грешки!“ - изречени пред пет милиона души.

Все пак, интервюто с Баев, което бе поместено в третия том от поредицата „Събеседник по желание“, излезе без тия думи – четири години по-късно.

След „Промяната“ Баев беше депутат - и аз се пошегувах, че сигурно му е идело сам да запали ателието си, като гледа какви идиоти има край него.

Хората като него отдавна са кът – а идиотите прииждат ли, прииждат.

Ускорено развитие.

Кеворк Кеворкян

2 Коментара

Реалист

5 days before

Георги Баев е невероятен художник маринист. Преди години работех в чужда фирма и началникът не беше лош човек, но беше парвеню. Не разбираше от картини, но ги купуваше, за да се направи на интересен пред приятелите си. За една картина на Георги Баев почти се сбих с него, исках да ми я подари, щото нямах пари да я купя. Първо не я даде, после с триста зора! Толкова таланти в България и да съсипеш такава държава....НЕ БИВА ДА ГО ПОЗВОЛИМ!

Коментирай

експерт

3 days before

Човешкият материал . Тези,които искат да са в управлението на държавата и обществото.Повечето са без качества и характер.Така е при социализма от 60-те години нататък,когато той се изражда, именно от такива "пробивни и сервилни".Николай Генчев ги описва.Подобни са политиците през периода от установяване на личния режим на цар Фердинанд до края на Втората световна война, Владимир Вазов ги характеризира.Те затова приеха нацистките закони и присъединиха България към Тристранния пакт.В същото време сърбите свалиха прогерманския режим и масово се сражаваха с окупаторите.Когато придобием този опит на съпротива,тогава идиотите ще спрат да прииждат !

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.