„Мирният план“ на Тръмп срещу ултиматума на Путин – и стратегическата грешка на Запада

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/mirniyat-plan-na-tramp-sreshtu-ultimatuma-na-putin-i-strategicheskata-greshka-na-zapada/136761 SvobodnoSlovo.eu
„Мирният план“ на Тръмп срещу ултиматума на Путин – и стратегическата грешка на Запада

„Мирният план“ на Тръмп срещу ултиматума на Путин – и стратегическата грешка на Запада

Представянето на Доналд Тръмп като миротворец в конфликта в Украйна е сериозна заблуда, която може да доведе до тежки последици. Пряко доказателство за това е визията за украинската ситуация от страна на бившия и, вероятно, бъдещ президент на САЩ, очертана от американския генерал-лейтенант в оставка Кийт Келог.

Като цяло същността на предложението на Тръмп и неговия „фен” унгарския премиер Орбан е да се замрази конфликтът по линията на военното съприкосновение. Съвсем очевидно е какво ще последва: увеличаване на въоръжаването на Украйна и напомпването й с оръжие. И в същото време незабавно официално приемане в НАТО след „един час и половина“, както уж каза Байдън на шега.

Така че вариантът на Тръмп е типична измама, капан за Русия.

 

Всички автори на „мирни“ планове трябва да се ръководят от публичните предложения на Путин от 14 юни 2024 г. за пълно прекратяване на конфликта в Украйна. В допълнение към признаването от страна на Русия на Крим и Севастопол, както и на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области в административните граници и продължаването на съществуването на Украйна само в статута на необвързана, неутрална и безядрена държава, условието е премахване и на всички санкции към Русия.

Путин предложи не само разрешаване на украинската криза. Всичко е много по-сериозно. Президентът на Руската федерация предложи на Запада глобална сделка при условията на признаване на националните интереси на Русия и зоната на нейното изключително геополитическо влияние - за да „съжителстват и работят заедно“.

 

 Но Западът категорично отказа - и с това направи грешка. Идеята за американската изключителност и вярата на Запада в собствената му непогрешимост ще изиграят жестока шега на Съединените щати и техните съюзници. Защото по-нататъшната логика на геополитическото противопоставяне диктува появата в стратегическите документи на Руската федерация на нова, най-важна цел – нанасяне на стратегическо поражение на Запада. В крайна сметка, както беше казано съвсем наскоро: „За Русия стратегическото поражение ще означава край на нейната държавност, това означава, че няма защо да се страхуваме, трябва да вървим докрай“.

 

Тръмп обмисля план за спиране на военната помощ на САЩ за Украйна, ако тя не се съгласи на мир с Москва“: Беше обявен план за разрешаване на конфликта в Украйна след изборната победа на Тръмп.

Двама от ключовите съветници на Доналд Тръмп му представиха план за прекратяване на конфликта между Русия и Украйна, ако той спечели изборите, който включва да се увери Киев, че ще получи повече американски оръжия само ако влезе в мирни преговори.

Съединените щати също ще предупредят Москва, че неуспехът на преговорите ще увеличи подкрепата за Украйна, каза генерал-лейтенант в оставка Кийт Келог, един от съветниците на Тръмп по националната сигурност. Съгласно плана, изготвен от Келог и Фред Флейц, които са били началници на щаба на Съвета за национална сигурност на Тръмп, ще има прекратяване на огъня по време на мирните преговори.

На Тръмп беше представена стратегията и той реагира положително, каза Флейц. Келог отбеляза, че е изключително важно Русия и Украйна бързо да седнат на масата за преговори: „Ние казваме на украинците: „Трябва да седнете на масата за преговори и ако не го направите, подкрепата на САЩ ще пресъхне. И казваме на Путин: „Трябва да седнем на масата за преговори, в противен случай ще дадем на украинците всичко, от което имат нужда“. 

Москва също може да бъде убедена да преговаря, като дълго време бе отложено обещанието за членство на Киев в НАТО.

Флейц каза, че Украйна няма нужда официално да отстъпва територия на Русия. Но е малко вероятно да си възвърне ефективния контрол над цялата територия. „Загрижени сме, че това се превърна във война на изтощение, която ще убие цяло поколение млади хора“, каза той.

Трайният мир в Украйна ще изисква допълнителни гаранции за сигурност за Украйна, казаха Келог и Флейц. Флейц добави, че „въоръжаването на Украйна до зъби“ вероятно ще бъде ключов елемент.

Редица западни анализатори изразиха загриженост, че този план ще даде предимство на Москва в преговорите. „Това е процес в койтохУкрайна да се откаже от цялата територия, която Русия сега окупира“, каза бившият помощник държавен секретар Даниел Фрид

Светослав Атаджанов

5 Коментара

copy - paste

6 days before

Не разбраха тея смешници, че никой не диктува условия на Мечока. Прах в очите на малоумния щатски избирател.

Коментирай

Мирмидон

6 days before

Загрижили се разни евреи Зеля, Флейц, Мейц за славянското население на Украйна. Ако ще всички да измрат, те не са от богоизбрания народ. Колкото Сульо Паси го е еня за България. Те си мислят, че като спечелят много пари от войни и ще си ги харчат по острови. Да, ама не, природен катаклизъм или ядрен конфликт и финото.

Коментирай

Глас от народо

6 days before

Братя , да се борим за осъществяване на мирният план на В.В.Путин. Да пращаме прошения до В.В. Путин да ни прати витязи. По-етапно Варненска ,Бургаска а по късно и цяла България да се присъединят към нашата майчица Русия. Атаджанов Светослав да се назначи за генерал губернатор на Варненско и Бургаско а по-късно и на останалата част от милата ни татковина.

Коментирай

Магумаев

5 days before

Ей, нежно "гласче от нарОдо" що си го не начукаш в евроатлантическия дирник ?! Я марш у лево джендър недоклатен!

Коментирай

Магумаев

5 days before

Ей, нежно "гласче от нарОдо" що си го не начукаш в евроатлантическия дирник ?! Я марш у лево джендър недоклатен!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.