МУТРЕНСКИ ДЕПУТАТСКИ ЛОБИЗЪМ – ГИЛОТИНА ЗА ВАС ПО ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/mutrenski-deputatski-lobizam-gilotina-za-vas-po-vzetite-zaemi/12740 SvobodnoSlovo.eu
МУТРЕНСКИ ДЕПУТАТСКИ ЛОБИЗЪМ – ГИЛОТИНА ЗА ВАС ПО ВЗЕТИТЕ ЗАЕМИ

При гласуване на поправките в Закона за ДДС по предложение на депутата Спас Пенчев е гласувана и окончателно одобрена истинска брадва по заемите.

.

С тези поправки с любимия трик на депутатите в друг закон - Закона за потребителския кредит, с втория им любим трик - между първото и второ четене, с третия им любим трик – поправки в раздела за преходните и заключителни разпоредби е вкарана брадвата, за да се размаха над всички клиенти с кредити, които не са взети от банки.

.

Според приетия текст финансовите институции, различни от банки, могат да начисляват "разходи при неизпълнение на задълженията си по договора за кредит" в размер, не по-голям от ДВУКРАТНИЯ РАЗМЕР НА ГЛАВНИЦАТА.

.

________________________________

Т.е. например закъснявате с един ден да платите вноската и съответно кредита ви от 2000 лева автоматично скача на 6 000 лева – взетата вече сума + „разходите” по кредита в двоен размер.

.

Честито – вече дължите 6 000 лева при взети 2 000 лева. И лихвата, която при тези институции е космическа величина, се начислява върху тази обща сума, а освен това за капак се начислява лихва за забава.

_________________________________

.

И понеже според текстове в ЗЗД (Закон за задължението и договорите) такъв грабеж представлява „накърняване на добрите нрави” и „неоснователно облагодетелстване”, а и Закона за защита на потребителите също дава известна защита, за да няма мърдане и шаване дори и защита срещу грабежа в при съдебен процес, е записано, че тези „разходи” (т.е. грабежът) „не са прекомерни”.

.

Наред със Спас Пенчев всички депутати са вътре в мугренската лобистка поправка. Защото са обсъждали текста между първо и второ четене в комисиите и още един път при гласуването в парламентарната зала.

.

Сега ще видим дали президентът Радев ще наложи вето вкл. и върху въпросната поправка и с какъв по-елегантен, а не толкова видим мутренски прийом ще я заменят народните избраници.

.

Тази любим партиен и депутатски напън за мутризация на законите чрез поправки в други закони се разрешава много просто – с един закон, наречен примерно „Закон за съответствие на текстовете в даден закон с предмета му и целите му”

.

***** С един единствен член: предлагането и гласуването на текстове в проектозакон, с които се внасят поправки в други закони, са недопустими

а) без да има пряка връзка с предмета и целите на закона, който се обсъжда и гласува

б) тази пряка връзка трябва да се мотивира и обоснове в предложението за текст или поправка

.

И тогава няма как чрез поправки в Закона за ДДС или например в Закона за движението по пътищата да се прокара текст например в Закона за кредитните институции или в Закона за енергетиката, с които ще ни одерат не кожата, а направо ще късат живи меса от всички нас.

.

~~~~~~

~~~~~~

~~~~~~

БЕЛЕЖКА: от три десетилетия насам – с началото на прехода се прави и невъзможното по „законен начин” да се присвои мутренски недвижимата собственост у нас, вщл жилищата на хората и земята. Защото ей, на, в редица държави голямо мнозинство от населението нито има собствени жилища, заради което живее под наем, нито притежава дори парченце земя, а у нас сме "разпуснали стадото".

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.