НАД 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ИЗПРАНИ В „КРЕДИТ СЮИС”

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/nad-100-miliarda-dolara-izprani-v-kredit-syuis/5023 SvobodnoSlovo.eu
НАД 100 МИЛИАРДА ДОЛАРА ИЗПРАНИ В „КРЕДИТ СЮИС”

Международният журналистически проект за разследване на организираната престъпност и корупцията (OCCRP) прави поредните разкрития

https://www.occrp.org/en/suisse-secrets/historic-leak-of-swiss-banking-records-reveals-unsavory-clients

Въпреки две десетилетия обещания от Credit Suisse да се бори с незаконни средства, данните, изтекли от банката, разкриват, че тя е обслужвала десетки престъпници, диктатори, служители на разузнаването, санкционирани партии и политически актьори с огромно богатство.

Йеменски шпионин, замесен в изтезания. Синове на азербайджански силен мъж, който управлява планинска територия като своя лична феодална собственост. Бюрократи, обвинени в плячкосване на петролните богатства на Венецуела и ускоряване на изпадането й в хуманитарна криза.

Те идват от цял свят, всеки е свързан с различен корумпиран, авторитарен режим и всеки се обогатява по свой собствен начин. Но има едно нещо, което ги обединява: къде са държали парите си.

С близо 50 000 служители и 1,5 трилиона швейцарски франка активи под управление на 1,5 милиона клиенти, този банков гигант все още е само втората по големина банка в Швейцария.

Новото глобално разследване, ръководено от германския вестник Süddeutsche Zeitung и OCCRP с участието на колеги от 48 държави разкрива повече от 18 000 сметки, принадлежащи на чуждестранни клиенти, които са скрили парите си в Credit Suisse.

След месеци черен труд: разкрити са банкови сметки на корумпирани политици, престъпници, шпиони, диктатори и други съмнителни персонажи. Това не са неясни имена, техните злодеяния често могат да бъдат идентифицирани чрез обикновено търсене в Google.

*** Сметките в тази история са деноминирани в швейцарски франкове. Тъй като стойността на франка се колебае с течение на времето, ние преобразувахме средствата по сметката в техните исторически еквиваленти в щатски долари.

Сред клиентите на Credit Suisse бяха семейството на шеф на египетското разузнаване, който наблюдаваше изтезанията на заподозрени в тероризъм от ЦРУ; италианец, обвинен в пране на престъпни средства за прословутата престъпна група Ндрангета; германски изпълнителен директор, който подкупи нигерийски служители за договори за телекомуникации; краля на Йордания Абдула II, който притежаваше една сметка на стойност 230 милиона швейцарски франка (223 милиона долара) в своя пик, дори когато страната му получаваше милиарди чуждестранна помощ, венецуелски елити, обвинени в ограбване на държавната петролна фирма и т.н.

Това разследване е пореден и много тежък удар срещу банката след другия голям скандал с прането на пари от Брендо, който разследвах преди десетина години., а сега е обект на съдебно дело срещу нея.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.