НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ! Фалшивите скъпоплатени курсове по психотерапия у нас са безброй

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/ne-e-za-vyarvane-falshivite-skapoplateni-kursove-po-psihoterapiya-u-nas-sa-bezbroy/16 SvobodnoSlovo.eu
НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ!  Фалшивите скъпоплатени курсове по психотерапия у нас са безброй

НЕ Е ЗА ВЯРВАНЕ!

Фалшивите скъпоплатени курсове по психотерапия у нас са безброй.

Даже държавни университети, в които няма и не би могло да има обучение по психология, и които са без катедри по психология, обявяват без никакво стеснение курс след курс по психология и психотерапия.

В медиите виждаме например неграмотни и тъпи обяви за по десетина различни курсове по психотерапия, там даже думата "психотерапия" е сгрешена, на един такъв хипотетичен университет, не го знам какъв е, да кажем например медицински, дали го има в реалността? Не е за вярване.

В този университет не се учи, никога не се е учило и не би могло да се учи психология и психотерапия (бакалаври, магистри), те са много сериозни науки, не са ширпотреба, в него няма катедра по психология, няма спечелили конкурс собствени хабилитирани преподаватели по психология, има друга катедра по психиатрия, тя като наука е отрасъл на медицината, никак не е психология, и никак не е психотерапия, които, както знаем всички, са съвсем друго нещо.

Видях преподавателите в обявените курсове по психотерапия: те всичките до един не са психолози и психотерапевти, всички са медици, никой от тях няма завършено истинско психологическо (шифър 05.06.) образование за бакалавър и след това магистър по психология, някои са само с кратки дистанционни магистърски курсове, знам ги какви са, нямат психологически и психотерапевтични знания, нямат и не биха могли да имат клиничен психотерапевтичен опит, нямат никакви изследвания, нямат никакви значими публикации по психотерапия, нямат студии, монографии, книги, да не говорим че почти всички не са хабилитирани (на латински habilitis - подходящ, умел) преподаватели на университета по психология, и по закон въобще нямат право да четат никакви лекции, повечето са само най-много асистенти, невролози, психиатри без познания по психологическите дисциплини, само 30 часа една никаква медицинска психология и нищо друго, и сексолози, значи тези асистенти могат по закон само да водят семинари и упражнения в тези области, но не и да обучават с лекции дистанционно, каквото обучение се оферира за курсовете, някои от "лекторите" не ги знам, не става ясно, даже дали имат средно или висше образование, пише, че били експерти, може би по рождение.

Обучението за всички уж психотерапевтични курсове било по два семестъра, ZOOM, в два уикенда в месеца, знaчи 5-6-7 уикендни дистанционни занятия на семестър, рехава работа, и то само за 1000 лева на семестър на мераклия да се обучава при тези "експерти", значи по 200 лева на дистанционно занятие, общо 2000 лева, после мераклията щял бил да получи... свидетелство не за следдипломна, а за... професионална квалификация, каква точно професия не се казва, от скромност.

Простите изкушени, пълно е с глупаци и глупачки, и с луди, те са легион, пише в Св. Библия, които простодушно се записват в тези и други подобни курсове, вземайки желаното за действително, с трогателна наивност смятат, че става дума за професията "психотерапевт", което далеч-далеч не е така, и не би могло да е така, според актуалните задължителни норми и разпоредби на Министерството на здравеопазването.

В официалната Национална класификация на професиите и длъжностите няма професия "психотерапевт", за да има съответната "професионална квалификация", но пък има... длъжност "психотерапевт" с код 2634 6004, което е абсурд само по себе си, тази длъжност е в рубриката на психолозите, не при медиците; в Закона за здравето и в правителствената Национална стратегия за психично здраве липсват думите "психотерапия", "психотерапевт" и "психоаналитик". Ужас!

За мен тези курсове, които не са медицински, не са никакви, в този си вид, освен всичко друго, влизат в противоречие с медицинската етика и медицинската деонтология, те просто са вредни и опасни.

Може ли водопроводчик или продавачка на мекици да получат в този университет дистанционно само срещу 2000 лева "Свидетелство за професионална квалификация - психотерапевт на детско-юношеска възраст", само питам?

Ето защо е толкова нужен час по-скоро строг Закон за психичното здраве!

Акад Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.