Незнанието и необразоваността са най-големият проблем на България

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/neznanieto-i-neobrazovanostta-sa-nay-golemiyat-problem-na-balgariya/13122 SvobodnoSlovo.eu
Незнанието и необразоваността са най-големият проблем на България

Незнанието и необразоваността са най-големият проблем на България. Както в един предишен пост отбелязах, в момента си играем на държава. Може и да е професионална деформация, но не мога да повярвам, когато говоря с интелигентни хора, и установявам, че те не знаят най-елементарни неща за държавата, правата си, законовите разпоредби относно дейността им. Стигам до извода, че съвсем съзнателно през последните 20 години народът беше не само опростачен, но и оглупен.

Ако попиташ в момента някой завършващ ученик – отличник, за теорията на относителността, вероятно ще ти отговори смислено. Ако го попиташ обаче какви са правомощията на Кмета и какво прави Областният управител, в определен случай къде да подаде жалба, знае ли как да сключи договор, най-вероятно ще те гледа като извънземно. Говорила съм с германци например, дори най-глупавите от тях знаят към кого да се обърнат при проблем, къде да пуснат жалби, коя институция с какво се занимава. Ние не сме по-глупави от тях, но системата на Големия брат е превърнала всички в стадо овце, които си мислят, че са затворени, само защото виждат ограда, а не виждат действителната причина.

На българина му липсва информация как да промени системата, защото той не я познава. Политиците се избират по външен вид и в зависимост от начина им на говорене – колкото по-просташки, толкова по-вървежен. Като не знаят какви са механизмите на държавността, разделението на властите, те и не знаят какви хора да изберат и по какъв начин да преценят предизборните им обещания. Когато кмет им обещае по-високи заплати, реакцията е „Бравос!“, ама без да знаят, че освен на общинската администрация, на друг заплатите той не може да увеличи – съвсем реален и прост пример, който се е случвал на практика.

Глупостта на народа води и до управление, на което не може да се търси отговорност. Още по-големият проблем е, че самите политици не се стараят да се образоват, от народни представители, които творят законите, съм чувала потресаващи глупости относно това, какво трябва да се направи, за решаването на определен обществен проблем. Глупавите и необразовани хора избират глупави и необразовани политици! Това е истината за системата. Малцината интелигентни хора, които са наясно с нещата, не могат да убедят никого, защото българинът като чуе дума с повече от две срички и мозъкът му дава накъсо. Затова и основният проблем, който трябва да се реши, е образованието! Да се образоват учениците и студентите, да знаят какво трябва да направят, да могат да се защитават, а не като овце във виртуална кошара да чакат заколението си….

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.