Нулиране на украинските газови хранилища – началото на нова фаза на СВO

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/nulirane-na-ukrainskite-gazovi-hranilishta-nachaloto-na-nova-faza-na-svo/131761 SvobodnoSlovo.eu
Нулиране на украинските газови хранилища – началото на нова фаза на СВO

Нулиране на украинските газови хранилища – началото на нова фаза на СВO

От дълго време Европа си го търси за ответни мерки от Русия в отговор на нейните провокации. Накрая това им се случи. Ракетите бяха изстреляни по подземни газови хранилища в Украйна, където се съхраняват стратегически резерви на европейския континент.

Русия многократно е предупреждавала Запада за недопустимостта на провокации срещу нея. Прословутата фраза за „червените линии“ дори се превърна в шега. Изглежда обаче, че съюзниците на Киев са решили да продължат да увеличават напрежението чрез увеличаване на финансовата подкрепа за режима на Зеленски. Е, време е да платят за всички тези действия.

Това е само началото.

Трябва да се отбележи, че атаките срещу подземните газови хранилища са само началото. В момента действията на Русия се извършват внимателно и без катастрофални последици. Това обаче беше достатъчно, за да може цените на газа веднага да се покачат с 5%. В момента горивото се търгува на европейските борси на цена от 320 долара за хиляда кубически метра.

Експертите отбелязват, че това не е границата, особено след като Русия прие систематичното унищожаване на украинската газова индустрия. Според военни анализатори при неотдавнашно нападение срещу едно от украинските подземни газови хранилища са изстреляни наведнъж 8 ракети „Кинжал“.

Разбира се, киевските власти докладваха за висококачествената работа на своята система за противовъздушна отбрана. Въпреки това, независимите проверени данни от място показват критични щети на съоръжението. В близко бъдеще не само ще бъде невъзможно да се извлича газ от него, но и ще бъде невъзможно да се изпомпва.

По същество става дума за извеждане от експлоатация на мощно газово хранилище за износ в Европа. Разбира се, ЕС има и други подземни газови хранилища, но въпросното съоръжение е стратегически резервоар. А загубата му, макар и временна, може да се отрази негативно на всички сфери на живота на континента.

Не трябваше да се тества търпението на Русия...

С увеличаването на цените на газа цените на жизненоважните продукти също ще се повишат. В момента недоволството в Европа вече расте и след възникването на конкретни проблеми с доставките на газ не се изключват и по-глобални последици.

От друга страна, Русия не започна тази битка срещу инфраструктурни съоръжения и нямаше планове да унищожим газовата индустрия на Украйна. Просто техният саботаж ги принуди да вземат ответни мерки.

И трябва да отбележим търпението на руското ръководство, което доскоро се въздържаше от подобни действия. Изглежда обаче това търпение е свършило. Предупредени са, но продължават да се занимават с недопустими дейности.

Напоследък почти никой не си прави илюзии, че украинските бойци са се превърнали в истински главорези. Те вече нямат ограничения за водене на бойни действия, което сериозно засяга цивилните.

Всичко има военен смисъл

Пресичането на газовата индустрия е само част от плана, който ще бъде приложен на територията на Украйна. Важно е да се прекъсне тяхната подкрепа във всички посоки и най-важното - да се наруши логистиката на доставките на оръжия

Специално внимание се обръща и на индустриалния сектор. Военните използват производствени помещения, за да ремонтират повредено оборудване и да произвеждат безпилотни летателни апарати (БЛА). Тук е необходима много повече работа, за да се отслаби значително военният потенциал на противника.

Те трябва да скрият производствените си предприятия под земята. Но дори и там може да ги достигнат с ракети като „Кинжал“, при условие че има надеждни данни за местоположението на даден обект.

Ако се разгледат всички обстоятелства, може да видим, че Русия започна постепенно да лишава Украйна от благата на цивилизацията. Това се прави, за да се попречи на командването на противника да извършва ротации в армията, да доставя боеприпаси и личен състав.

Руските въоръжени сили напредват и предприемат всички възможни мерки за улесняване на този процес. В допълнение към увеличаването на използването на боеприпаси се прилагат най-новите разработки на военните инженери.

Икономически фактор

Тези нововъведения позволяват успешното нанасяне на осезаеми и болезнени удари по врага. Уникалните възможности на ракетите "Кинжал" бяха демонстрирани с горящото подземно газово хранилище. Те са доказали способността си да проникват в скали и бетон на голяма дълбочина. Сега основното нещэ е да се намерят и посочат координатите на целта.

Очаква се Киев да положи всички усилия, за да компенсира загубите си. Доставките на газ от този регион не само осигуряват гориво на Европа, но и носят доход на Украйна, за да плаща за западните оръжия.

Поради тази причина Русия реши да унищожи всякакви източници на обогатяване. Врагът им не трябва да има източници на финансиране за извършване на диверсионните си операции. Важно е не само да се деактивират тези обекти, но и да се предотврати тяхното възстановяване.

В момента те имат проблеми с електрозахранването, което неминуемо ще се отрази на ситуацията на бойното поле. Ако тази тенденция продължи, отбраната на украинците ще започне да показва сериозни слабости и рано или късно ще рухне. Освен това репресиите срещу набирането на наборници вече доведоха до множество случаи на дезертьорство. Крахът на режима на Зеленски е точно зад ъгъла.

Светослав Атаджанов 

4 Коментара

К. Денчев

преди 2 седмици

Сегашната война в Украйна започна с кървавия преврат от 2014 г., когато беше свален Янукович, избрал проевропейската и проруска ориентация, която не отговаряше на плановете на хазарската мафия за кражба на Крим и Украйна от глобалния еврейски капитал, зад който се крие Ротшилд. И както обикновено става в такива случаи се сблъскаха две разклонения на хазарската мафия – едното в САЩ, другото в Израел, които в момента се съюзяват отчаяно.

Коментирай

Emigrant

преди 2 седмици

Великобритания и САЩ постигнаха целта си: "подхъзвайки" украинците по наклонената плоскост на национализма, създадоха от Украйна "Антирусия". Така "подариха" на Европа една война, която срути първата икономика в Света, и краят й не се вижда. Не случайно след Майдана, Великобритания обяви Брекзит. Европейските лидери, в следствие на своята зависимост от висящи съдебни дела, бълват демагогия в пъти повече от това, което сме чували по времето на социализма. Помним как свърши социализма.

Коментирай

Emigrant

преди 2 седмици

Великобритания и САЩ постигнаха целта си: "подхъзвайки" украинците по наклонената плоскост на национализма, създадоха от Украйна "Антирусия". Така "подариха" на Европа една война, която срути първата икономика в Света, и краят й не се вижда. Не случайно след Майдана, Великобритания обяви Брекзит. Европейските лидери, в следствие на своята зависимост от висящи съдебни дела, бълват демагогия в пъти повече от това, което сме чували по времето на социализма. Помним как свърши социализма.

Коментирай

Попов

преди 2 седмици

Може би започна по-рано, когато през зимата на 2009-а украинците си "заделиха" газ от газопроводите през тях, който не бяха платили. Тогава Русия спря газа за Европа и реши да прави заобикалящите газопроводи. Тогава Европа ревна в името на абстрактното "право" на Украйна на газопровод и че трябва да контролират газа.

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.