ПОКУПКИ…

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/pokupki/2474 SvobodnoSlovo.eu
ПОКУПКИ…

Изхвърлихме с жена ми старите матраци и си купих нови. От представител на немска фирма и единствените на нашия пазар с вграден в тях механизъм за масажи и спокоен сън. Вчера дойде и подматрачната рамка и за първи път от толкова години спах напълно здравословно и спокойно.

И пак си зададох същия въпрос: защо родните „бизнесмени с куфарчета” не работят и не искат, не могат да работят така като тези без куфарчета? Защо родните кориферии на алъш-вериша вече десетилетия наред са на светлинни години разстояние от истинските търговци? Защо за първите договорите са полуизпълнен или неизпълнен ангажимент, а за вторите, представящи западни фирми – нещо като закон.

И защо първите се опитват да ти пробутат като връх на технологичността не особено качествени изделия, а вторите ти дават отстъпки и допълнителни екстри, ако закупиш от стоката ми по-голямо количество - например 2 броя матраци вместо един.

Отдавна знам отговора. Първите делят печалбите си с господарите си от Задкулисието. И не знаят докога тези техни господари ще ги водят фиктивни собственици на фирмите им. Затова стремежът към печалба не е едни 10%, най-много 30%, а колкото се може повече – все пак от едната гола заплата, пък била и тя ръководно-фирмаджийска, не се богатее.

За тези с куфарчетата пазарът не е фундамент, на който с фирмата се стъпва за десетилетия, а е работно място, на което си цанен вчера, днес, ама утре може и да те няма.

Същата ситуация съществува и в политиката. Повечето политици са всъщност назначени на щат „политик”.

За нас е оставена илюзията, че избираме – половинчато заради уговорените предварително кандидатски листи, изборните фалшификации и шашмите с прехвърлянето на депутатски мандати в избирателните окръзи.

Правилото е много просто: не купувайте матраци освен висококачествени, ако може да си го позволите – не е добре за здравето, не избирайте евтини на демагогията политици – вредно е за джоба и благосъстоянието. Когато пазарувате матраци, вие не ги подбирате според продавача, а според цената и стоката.

Парадоксът е, че когато пазарувате /гласувате/ политици – например 240 депутати, избирате продавача им /партийния бидер/ според гласовитостта му и лъжите му, а не стоката му – партийната програма. Едно е да ви кажат, че матрака е с „нечувана” екстра с две страни – за лятно и за зимно време с и мемори пяна, друго е обаче да видите съдържанието на покупката: че зимната страна е с мерино от порода шотландски овци, а лятнята – памук, обработен със сребърни йони и под мерорито има хиляди перфорирани кутийки каучук.

Съвсем сериозно: трябва да ценим доверието си така, както ценим парите си! Трябва да пазаруваме с електоралната си тежест така, както пазаруваме с портфейла си. И да не се доверяваме нито на бизнесмени с куфарчетата, нито на политиците – куфари.

*** бележка: А иначе тези немски матраци с вградени масажни масажни и пиезоелектрически механизми ги препоръчвам на всеки, особено на онези с разни болежки. За толкова десетилетия само два пъти съм препоръчвал стока: единия път заради обслужването на гръцкия представител на „Тека” /санитарно оборудване и такова за кухни/ и втори път – комплекса „Форт нокс” до Свети Влас /сега „Импириъл гранд ризорт”/. Пет години години по-късно оттеглих препоръката за комплекса и въобще за родното Черноморие заради отвратителната инфраструктура /например недостиг на вода за басейните/, лошо обслужване в заведенията, високи плажни цени и др. „екстри”. Всички, които са били в Гърция и Турция ще ме разберат.

Матраците не са са евтини, но качеството им и отношението на фирмата си заслужават парите. В случая „Medico+”.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.