ПОМНИТЕ ЛИ ЕДНО НЕЩО?...

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/pomnite-li-edno-neshto/3207 SvobodnoSlovo.eu
ПОМНИТЕ ЛИ ЕДНО НЕЩО?...

 

Помните ли едно момченце от телевизията на Слави Трифонов, което се изявяваше като репортер в нея? Едно момченце от началото на пандемията, което непочтително, но за сметка на това много фамилиарно задаваше въпроси към ген. Мутафчийски, започвайки с: "Генерале..."

Та това момченце, наречено не знам защо от родителите си Станислав Балабанов сега от трибуната на Народното събрание нравоучително ни обяснява какво нещо е войната. Вероятно не е ходило войник същото нещо, защото войниците разказват спомени, а в спомените генералите винаги са на почит. Те и заради това са генерали.

Та това момче обяснява какво е войната, и как в нея загивали "такива като него"... Това не е само неистина, защото такива като него не загиват. Такива като него бягат... И в целия си дълъг живот не помня да съм поднасял цветя на конформист, загинал в бойни действия.

А аз съм поднасял цветя, при това само на герои, чиято биография ми е позната. Нито един от тези паметници, в битността си на жив човек не е фамилиарничил, и то с генерали. Но си мисля друго - кой е гласувал за това нещо. Защото който го е направил е зачеркнал завинаги собственото си достойнство. Всъщност, да не се учудвам, нали заради това партията му, която все повече се превръща в партийка, се нарича "Има такъв народ"...

С такива като това нещо има вероятност да се нарече тази партийка "ИмаШЕ такъв народ"... Защото все още се надявам, че на този народ, като му дойде до гуша нещо... Ама те и надеждите вече не са това, което бяха...

Христо Стоянов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.