ПОРЕДНА КРАЖБА НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА!

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/poredna-krazhba-na-istoricheskata-istina/127180 SvobodnoSlovo.eu
ПОРЕДНА КРАЖБА НА ИСТОРИЧЕСКАТА ИСТИНА!

Всеки може да намери чрез ГУГЪЛ, кой е Професор Кирил Цонев. Ето какво пише за него.

Кирил Цонев е уникален портретист и пейзажист. Известен е също и със своите композиции и натюрморти. Негови творби се съхраняват в НХГ, СГХГ, художествените галерии в Кюстендил, Враца, Пловдив и др., както и в чужбина – Мексико, Куба, Германия, САЩ и др.

Освен като художник, Кирил Цонев е познат и като автор на ценни трудове като „Технология на изобразителното изкуство”, „Стенописите в Боянската църква”, монографии за Леонардо да Винчи, Веласкес и др.

В периода от 1950-60 г. работи по консервацията на стенописите и иконите в църквите в Бояна, Земен и Драгалевския манастир.

Умира на 5 април 1961 г.

Днес посетих Боянската църква. Бил съм там, като чирак на Професор Кирил Цонев. През 1958-59 година подпирах стълбата, по която той се катереше за да реставрира изключителните образи на светци и царе. Бях 12-13 годишен и слушах разказите му за Мексико и за италианския ренесанс. Ученик на Диего Ривера, Цонев беше участвал в рисуване на стенописи в мексиканския дворец на Републиката. Относно Ренесанса, Цонев бе намерил прилика между Сандро Ботичели и Боянският майстор, който от скромност не беше се подписал. В заключение професорът бе убеден, че италиански стенописци със сигурност са посетили нашите манастири, характерни с човешки изрази, преди да внедрят по стените на Флоренция и Венеция, видяното в България.

На тръгване си купих единственото книжле, което се продаваше на касата. Авторът е Божидар Димитров. С изумление затворих бедното издание, след като прочетох накрая, Боянската черква е реставрирана от професор Григории Григоров, Владимир Цветков и някаква SARL "Restavrazia", между 2006 и 2008 година.

- "Бедни ми бедни македонски..."

Божидар Чеков

1 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.