Поука за баламите, които вярват на мошениците, че "с десни мерки ще се постигнат леви цели"

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/pouka-za-balamite-koito-vyarvat-na-moshenicite-che-s-desni-merki-shte-se-postignat-levi-celi/2468 SvobodnoSlovo.eu
Поука за баламите, които вярват на мошениците, че "с десни мерки ще се постигнат леви цели"

Поука за баламите, които вярват на мошениците, че "с десни мерки ще се постигнат леви цели".

По време на пандемията работниците в съществените сектори са работили героично. Но докато работниците рискуваха живота си, шефовете пожънаха наградите.

В последния доклад (за САЩ) открихме, че повече от половината от 100-те най-големи работодатели с ниски заплати за работниците са променили собствените си правила, за да осигурят огромни изплащания на главните изпълнителни директори през 2020 г. — докато работниците губят заплати, работни места и дори живота си. Средно главните изпълнителни директори в тези фирми за фалшифициране на правила са получили 29% повишения, докато средното им заплащане на работниците е спаднало с 2%.

Открихме, че миналата година, когато икономиката беше в режим на възстановяване, корпоративните лидери преминаха към нови тактики за надуване на заплатите на главните изпълнителни директори. Много корпорации с ниски заплати похарчиха рекордни суми за обратно изкупуване на акции. Други упорито използваха кризата с COVID-19 като прикритие за повишаване на цените за потребителите.

И двете маневри улесниха главните изпълнителни директори да печелят огромни бонуси. Междувременно заплатите в много от тези компании не успяха да се справят с инфлацията - а някои всъщност намаляха. Най-лошото е, че данъкоплатците директно субсидират тези безчинства чрез федерални договори.

Има ли балъци в България, които още вярват в "социалната отговорност" на едрия капитал?!

Боян Дуранкев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.