ПСУВАНЕТО И ГОВОРЕНЕТО НА МРЪСНИ ДУМИ И ОБИДИ Е ПАТОЛОГИЯ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/psuvaneto-i-govoreneto-na-mrasni-dumi-i-obidi-e-patologiya-2/11767 SvobodnoSlovo.eu
ПСУВАНЕТО И ГОВОРЕНЕТО НА МРЪСНИ ДУМИ И ОБИДИ Е ПАТОЛОГИЯ

Без да посочвам конкретен човек, за който би могло да става дума, по принцип ще кажа, че по външния вид (плагиоцефалия – деформиран череп, алопеция – плешивост, физиогномични особености, антропология, телесна конституция, евнухоидно затлъстяване, начин на обличане и др.) на една персона, както и по нейния говор (логопедични дефекти, неграмотност), по нейната осанка, по жестикулациите и миманса, а така също и по разсъжденията и мисловната продукция (простотия и шизофрения), предлагани в различен контекст – лично общуване и/или публични изяви, включително и по национални телевизии, – може да се разбере съвсем ясно и точно, дали не става въпрос за остра психопатология на сексуална и дегенеративна основа.

Един от характерните признаци за психични отклонения е псуването (“Мама му да е..а!”), обидите (“тулупи”, “гадняри”), бруталните квалификации (“загубеняк”, “крадец”), острите цинизми (“проста кърджалийска п...тка”), говоренето на неприлични, непристойни, мръсни неща някому, особено, когато става въпрос за широка публика.

Колкото по-голяма е тази публика, например, група, митинг, радиослушатели, телевизионни зрители и др., особено и ако включва деца, юноши, жени и девойки, толкова по-сериозни се оказват психичните отклонения на говорещия.

Заболяването се нарича скатолалия (от гръцкото σκατος – лайно, мръсотия), или копролалия.

Бива директна и анонимна (скрита), бива още първична и вторична.

Същинската директна скатолалия е опасна, тя е свързана с воайорството (снимане с камера инобсъждане) и със сексуалния садизъм, доколкото предполага унижаване на жертвата по най-брутален начин.

А анонимната включва коварство и страхлива злост, и също е опасна.

Директната и анонимната скатолалия се различават по изявата си, но не може да се каже твърдо коя е по-шокираща околните и коя е по-разрушаваща душевното здраве на пациента.

Първичната скатолалия, произхождаща от генеалогична предразположеност, тя е наследена, в рода има психопати, алкохолици, комунисти и др.

А вторичната скатолалия е придобита и е свързана с хомосексуалност. Поражда се от страховете и задръжките спрямо хетеросексуалните контакти, които се заместват от професионални сексуални услуги и от далеч по-лесните връзки и взаимоотношения с подчинени и зависими или с хора от същия пол, чийто символен инструмент са цинизмите и обидите.

В същото време пациентът, който по правило е мъж, обикновено мустакат и брадясал, демонстрира маскулинност (бицепси, спортност, шкембе, данове, пояси) и сексуални възможности, които обикновено по някакви причини му липсват или с течение на времето и с напредналата възраст са значително по-малки, отколкото той би желал да са.

Болният от скатолалия не осъзнава страданието си и никога не се извинява за нанесените обиди и за вулгарността.

Обикновено са нужни изолация и прилагане на специална психотерапия.

(Повече подробности виж в моята нова книга “Джендърни, любовни и сексуални разстройства”, ИК “Ахат”, 2020 г.)

Четете моите текстове!

Купувайте и четете моите книги!

Търсете ги в сайта: www.tornadobg.com

акад. Петър Иванов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.