С МИСЪЛ ЗА СРЕЩА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/s-misal-za-sreshta/53395 SvobodnoSlovo.eu
С МИСЪЛ ЗА СРЕЩА

 „Нека да цъфтят 100 рози, нека си съперничат 100 школи“. Лозунгът принадлежи на Великия Кормчия, датирам го по памет някъде между „Големия Скок“ и началото на Културната Революция – може би около 1963-та. Става дума за Китай – Китай отпреди 60 години. И за един сравнително кратък период от историята му, през който за малко време над страната изгрява слънцето на демокрацията и плурализма. И чудото става – проявяват се нови тенденции в изкуството, издигат се смело и открито демократични идеи за развитието на страната и хората, политическата опозиция заявява за себе си. В Китай настъпва Пролетта. И изведнъж, в нейния разцвет, всичко рязко свършва в средата на Май. Идват хунвейбините. Те обират набързо всички разцъфнали рози и прибират също така делово поддържниците на стоте школи, съперничещи помежду си. Организирано ги изпращат на село – по-близо до земята. Населението ликува. Годината вече е 1966-та и Културната Революция е започнала.

Това се е случило преди 60 години – един календарен цикъл време. Но какво става сега около нас – в България? Ние пишем и коментираме в сайт, който напълно отговаря на името си – Свободно Слово. Обаче нашият сайт, заедно със само още няколко издания в страната, са като малка група островчета в океана от антибългарщина, лъжи и невро-атлантически догми. В добавка към това, очаквам съвсем скоро у нас да бъде приложен и челния хаитянски опит. И всичко това, което описвам, се развива под грохота на кръжащи в небето ни стратегически бомбардировачи и движещи се на Изток по нашите пътища колони с бронирана техника. А черешка на тортата ни ще се окаже сформираното след месец „ново“ правителство със своите „екстри“: предвоенна истерия, невро-атлантически заклинания и лъжи. Съвместно с опити да ни бъдат ограничени човешките и граждански права. Свободата да публикуваме вероятно ще бъде една от първите, която ще пострада. Историята с Китай и хунвейбините може да се окаже нашия „спомен от бъдещето“.

Преди няколко дни в свои коментари към няколко публикации в сайта, предложих да направим среща между колегите и колежките – пишещи и коментиращи. Мотивите за такава среща тогава не написах – обемът на всеки коментар е ограничен. Сега ще ги дам съвсем накратко - те са три:

1. Немалката вероятност, в резултат на военно-политически събития, в близко бъдеще нашите човешки и граждански права да бъдат ограничени (виж по-горе). Включително и до невъзможност да публикуваме и свободно да коментираме. Като нормална реакция на това, виждам една среща на живо, където да се запознаем и установим лични контакти помежду си.

2. На такава среща е нормално да се обсъдят въпроси, които участниците смятат за важни. Размяната на мнения при обсъжданията помага на всички участници – с това – и на страната ни.

3. Според мен, в сайта публикуват автори, които са едни от малкото честни, интелигентни и смели хора в България – своего рода част от интелектуалния и духовен елит на страната. Разбирането ми е, че такива хора трябва да имат връзка помежду си. Вече има предложение за място и време за такава среща. То е пещерата „Проходна“ до Карлуково, датата – 21 Март. Екзотично като идея - но приемам логиката на такава идея! Ще е чудесно обаче, ако колегите дадат и други предложения за място и време. В някой град или село – стига да е достъпно и удобно за участниците. И да не е прекалено късно… Добре ще е, ако някой поеме организацията на срещата. Моят имейл за контакти е същия, който дадох миналата седмица: [email protected]. Благодаря ви за търпението да дочетете този текст до края. Уверен съм, че с него, образно казано, бия не самар, а камбана. Ваш,

Ивайло Кирков (ИвайлоК)

11 Коментара

Милена Върбанова

1 year before

Здравейте, Ивайло. Опасенията Ви от тотално унищожение на свободата на словото след 2 април, са съвсем основателни. Българското общество трябва да даде отпор: не само да не гласува за Герб, ПП, ДБ, ЯнКев и "Заедно" ( на ДПС ние засега не можем да въздействаме, то има етнически електорат ), които открито се обявяват за война и приемане на Истанбулската конвенция, но и направо да изгоним предателите на Отечеството от българската земя - още преди изборите. Как ще стане това - не зная, но след изборите вече ще е късно, те ще ги фалшифицират. Както и да гласува народът. Идеята Ви за среща е отлична, вече писах за това. Но всеки се отдръпва от ангажимента за организация - знам, това е неблагодарна задача.

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

Здравейте Милена, Благодаря ви за мнението! Вашата подкрепа наистина ми дава сили. По-горе вие казвате "Но всеки се отдръпва от ангажимента за организация - знам, това е неблагодарна задача." Обаче знаете ли Милена, боя се от друго - а именно, че всеки се отдръпва от ангажимента за участие.

Коментирай

Червената шапчица

1 year before

Никога не се отказвай. Never give up. Аз Ви подкрепям и Ви пожелавам успек. Бъдете здрави и се пазете.

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

Благодаря Червена шапчице!

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

От висотата на изминалите 5 минути вече виждам, че се получи малко "прощално" с Червената шапчица. Но както и да е... Сигурно е по-добре да се простиш по-рано, с риск нищо да не се случи, отколкото да закъснееш. Не зная...

Коментирай

Червената шапчица

1 year before

Уважаеми, ИвайлоК, грешиш. Няма отърване от мен. Никакво "прощално" не се е случило. Преценила съм, че ти и Миленката сте готини хора. Харесвам Ви и съм ваша фенка. По митинги не ходя, обещала съм си. Скъсала съм 5 чифта обувки да скиторя по митинги. Ако, обаче се стигне до тупаник и истински въргал – идвам веднага.

Коментирай

Червената шапчица

1 year before

Ама само как впечатляващо се изразяваш – бодеш право в душата… От висотата на изминалите 5 минути вече виждам, че се получи малко "прощално" с Червената шапчица. Но както и да е... Сигурно е по-добре да се простиш по-рано, с риск нищо да не се случи, отколкото да закъснееш. Не зная...---- много се впрягам и ще ти го върна…

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

До Червената шапчица: "Тук е Родос - тук скачай!". Толкоз от Древните.

Коментирай

ИвайлоК

1 year before

И като послепис - денят вече свършва, публикацията остарява... - на 21-ви ще съм там. Да срещна с някого и да си стиснем ръцете. До след седмица.

Коментирай

Червената шапчица

1 year before

Homo sum: humani nil a me alienum puto (Terentius) - Човек съм и нищо човешко не ми е чуждо (Теренций).

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.