Санкциите на Вашингтон срещу Москва ще унищожат Европа, а не Русия

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/sankciite-na-vashington-sreshtu-moskva-shte-unishtozhat-evropa-a-ne-rusiya/4477 SvobodnoSlovo.eu
Санкциите на Вашингтон срещу Москва ще унищожат Европа, а не Русия

Руското джудо разкъсва Запада. Санкциите на Вашингтон срещу Москва ще унищожат Европа, а не Русия.

От Пепе Ескобар

11 март 2022 г.:

Глобалният юг трябва да е наясно, че нито една нация от Западна Азия, Латинска Америка и Африка не се е присъединила към санкциите на Вашингтон.

Москва дори не е обявила собствен пакет от контрасанкции. И все пак официален указ „За временния ред на задълженията към определени чуждестранни кредитори“, който позволява на руските компании да уреждат дълговете си в рубли, дава намек за това, което предстои. Всички руски контрамерки се въртят около този нов президентски указ, подписан миналата събота, който икономистът Евгений Юшчук определя като „ядрена мина за ответен удар“. Работи така: за да плаща заеми, получени от санкционирана страна, надвишаващи 10 милиона рубли на месец, руската компания не трябва да извършва превод.

Те искат руска банка да открие кореспондентска сметка в рубли на името на кредитора. След това компанията превежда рубли по тази сметка по текущия обменен курс и всичко е напълно законно. Плащанията в чуждестранна валута преминават само през Централната банка за всеки отделен случай. Те трябва да получат специално разрешение от Правителствената комисия за контрол на чуждестранните инвестиции. Това на практика означава, че по-голямата част от около 478 милиарда долара руски външен дълг може да „изчезне“ от балансите на западните банки.

Равностойността в рубли ще бъде депозирана някъде, в руски банки, но западните банки, както стоят нещата, нямат достъп до нея.

Междувременно Сбербанк потвърди, че ще издава руските дебитни/кредитни карти Мир, съвместно с китайската UnionPay. Алфа-Банк – най-голямата частна банка в Русия – също ще издава кредитни и дебитни карти UnionPay.

Въпреки че е въведена само преди пет години, 40 процента от руснаците вече имат карта Mir за домашна употреба. Сега те ще могат да го използват и в международен план чрез огромната мрежа на UnionPay. И без Visa и Mastercard комисионните за всички транзакции ще останат в сферата Русия-Китай. Действа дедоларизация.

Г-н Мадуро, дайте ми малко масло

Белият дом изпрати делегация да разговаря с президента на Венецуела Николас Мадуро, водена от Хуан Гонзалес, главният съветник на Белия дом за Латинска Америка. Предложението на САЩ е да „облекчат“ санкциите срещу Каракас в замяна на петрол.

Правителството на Съединените щати прекара години – ако не и десетилетия – изгаряйки всички мостове с Венецуела и Иран. Американското правителство унищожи Ирак и Либия и изолира Венецуела и Иран в опита си да превземе световните петролни пазари – само за да накрая се опитва да изкупи и двете и да избяга от смазването от икономическите сили, които отприщи. Това още веднъж доказва, че имперските „създатели на политики“ са напълно невежи.

Каракас ще поиска премахване на всички санкции срещу Венецуела и връщане на цялото й конфискувано злато. И изглежда, че нищо от това не беше изчистено с „президента“ Хуан Гуайдо, който от 2019 г. беше единственият венецуелски лидер, „признат“ от Вашингтон.

Социалното сближаване е разкъсано

Междувременно пазарите на петрол и газ са в пълна паника. Никой западен търговец не иска да купува руски газ; и това няма нищо общо с руския държавен енергиен гигант Газпром, който продължава да доставя надлежно на клиентите, които са подписали договори с фиксирани тарифи, от $100 до $300 (други плащат над $3000 на спот пазара).

Всеки с мозък в Германия знае, че два допълнителни терминала за втечнен природен газ (LNG) – все още предстои да бъдат изградени – няма да са достатъчни за нуждите на Берлин.

Просто няма достатъчно LNG, за да ги доставя. Европа ще трябва да се бори с Азия кой може да плати повече. Азия печели. Европа внася около 400 милиарда кубически метра газ годишно, като Русия е отговорна за 200 милиарда от това. Няма начин Европа да намери 200 милиарда долара другаде, за да замени Русия – било то в Алжир, Катар или Туркменистан. Да не говорим за липсата на необходимите LNG терминали.

Така че очевидно най-големият бенефициент от цялата бъркотия ще бъдат САЩ – които ще могат да наложат не само своите терминали и системи за контрол, но и да печелят от заеми за ЕС, продажби на оборудване и пълен достъп до цялата енергийна инфраструктура на ЕС. Всички инсталации, тръбопроводи и складове за втечнен природен газ ще бъдат свързани към единствена мрежа с една контролна зала: американска бизнес мечта.

Европа ще остане с намалено производство на газ за своята – намаляваща – индустрия; загуба на работа; влошаване на качеството на живот; повишен натиск върху осигурителната система; и, не на последно място, необходимостта от кандидатстване за допълнителни американски заеми. Някои нации ще се върнат към въглищата за отопление. Зеленият парад ще бъде яростен.

Ами Русия? Като хипотеза, дори ако целият й износ на енергия бъде ограничен – а той няма да бъде, основните им клиенти са в Азия – Русия няма да трябва да използва чуждестранните си резерви.

Русофобската цялостна атака срещу руския износ е насочена и към металите паладий – жизненоважни за електрониката, от лаптопи до системи за самолети. Цените се покачват до небето. Русия контролира 50% от световния пазар. След това има благородни газове – неон, хелий, аргон, ксенон – необходими за производството на микрочипове. Титанът се повиши с една четвърт и Boeing – с една трета – и Airbus – с две трети – разчитат на титан от Русия.

Нефт, храни, торове, стратегически метали, неонов газ за полупроводници: всичко гори на клада, в краката на Вещицата Русия.

Някои западняци, които все още ценят реалната политика на Бисмарк, започнаха да се чудят дали защитата на енергията (в случая на Европа) и избраните стокови потоци от санкции може да има всичко общо със защитата на огромен рекет: системата за стокови деривати.

В крайна сметка, ако това гръмне, поради недостиг на стоки, цялата западна финансова система се взривява. Сега това е истински системен провал.

Ключовият проблем, който Глобалният юг трябва да усвои е, че „западът“ не се самоубива. Това, което имаме тук, по същество, е че Съединените щати умишлено унищожават германската индустрия и европейската икономика – странно, с тяхното спускане. Да се унищожи европейската икономика означава да не се позволи допълнително пазарно пространство за Китай и да се блокира неизбежната допълнителна търговия, която ще бъде пряко следствие от по-тесния обмен между ЕС и Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP), най-голямата търговска сделка в света.

Крайният резултат ще бъде САЩ да ядат европейски спестявания за обяд, докато Китай разширява средната си класа до над 500 милиона души.

Русия ще се справи добре, както Глазиев очертава: суверенна – и самодостатъчна.

Американският икономист Майкъл Хъдсън накратко скицира чертите на имперската саморазрушение. И все пак много по-драматично, като стратегическа катастрофа, е как парадът на глухите, немите и слепите към дълбока рецесия и почти хиперинфлация ще разкъса това, което е останало от социалното сближаване на Запада. Мисията изпълнена.

Боян Дуранкев

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.