СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ НА КОРУПЦИЯТА...В МЕДИЦИНАТА

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/skachenite-sadove-na-korupciyatav-medicinata/4971 SvobodnoSlovo.eu
СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ НА КОРУПЦИЯТА...В МЕДИЦИНАТА

От физиката знаем, че скачени са два, или повече съда, свързани помежду си така, че налятата в единия съд течност, свободно да преминава в останалите.

Този физически закон има пълното си приложение и в обществените отношения. Хора с еднакви идеи, желания и убеждения са като скачени съдове. Но и всички крадци, каквито и да са те, големи или малки, са също скачени съдове. Финансовите потоци от от бйджета на държавата са живителната течност, която преобладаващо се отклонява в удобно поставените преди крайния потребител все по-тумбести съдове на привилигированите бизнеси. До обикновения човек се процеждат мизерни капчици. Докато за останалия бизнес това е донякъде оправдана, но укорима практика, какво можем да кажем за „бизнеса” с нашето здраве, което все повече става възмездно.

Какво става с милионите и милиардите, съдрани от нашия гръб, като данъци, акцизи, осигуровки, такси и т.н. и пренасочени за здравеопазване? Нашите пари, които едва ли не по висша милост се предоставят като грижа за здравето ни от управляващите.

Ежегодно бюджета на НЗОК расте и за 2021 г. бе над 5.3 млрд, лв. Преди дни на първо четене бе приет този за 2022 г. Предвидената сума е от 8.3 млрд. лв. или увеличение с цели 3 млрд. лв. т.е. завишение над 50 %. И това, при положение, че населението се свива, а с него и здравноосигурителните вноски, които и за тази година остават 8 %. Значителна част от от тези пари ще потънат в пясъците на корупцията. През изминалата година здравеопазването ни отбеляза поредното дъно с умиращи в линейки, или пред болници пациенти, станали жертва на непономисима бюрокрация и загуба на елементарна хуманност.

Медицинските лаборатории пълнят гуши с произволни такси с надценени такси за тестове. Частните болници гнусливо, но пресметливо си подбират пациентите от най - „тлъстите” пътеки по здравна каса.

От години хронично болните упражняват „лекарствен” туризъм в съседните държави, от където купуват в пъти по-евтино така необходимите им лекарства.

Парадоксално, някои с етикет „Made in Bulgaria” и на по-ниска цена. Що за аномалия? Защо най-бедните у нас, купуват най-скъпо?

На фона на хронично недостатъчни средства за животоспасяващи плащания e унизително просене на пари по медиите за спасяване живота на нещастни хора, изпаднали в невъзможност да съберат необходимите суми за лечение. Събираме със SMS-и мизерни стотинки, след като щедро се пълнят с милиони гушите на ненаситните акули от фармацевтичния бизнес.

От какъв зор са нерагламентираните доплащания „на ръка”, или под форма на „дарения”? Въпреки официалното становище на СЗО за неефективност на медицинските маски, продължава принудата да ходим с намордници. Вече се изказаха „експертни” становища за неефективност на трислойните от 50 ст. с настояване за носене на 5 слойни, но 10 пъти по-скъпи. При положение, че след няколко часа и те следва да се изхвърлят. Никак не е чудно, че печалбите на Биг Фарма по света литнаха до небесата и изпревариха всички останали бизнеси. Да се чудим пандемията ли е предизвикала ваксините, или те пандемията?

И пак за скачените съдове. Вече години наред представителите на големите фармацевтични фирми корумпират лекарското съсловие. Под формата на „спонсориране” присъствието им на международни симпозиуми, конгреси и други, често безсмислени прояви, но в екзотични дестинации. Следдипломни специализации за повишаване на квалификацията, основно в реномирани чуждестранни университети и здравни заведения на подбрани лекари с перспективи за кариера. Естествено, с лични средства малцина могат да си го позволят. С държавни, направо е абсурд. Но защо да не „ахнат” и „ихнат” за чужда сметка. Но накрая тази сметка пак се плаща от всички нас.

Зарибените „белодрешковци” се превръщат в роби на благодетелите си. Консумацията им следва да се изплати с лихвите. Изписват най-скъпите лекарства и предимно, доставени от фирмата благодетел. Назначават скъпи и често ненужни изследвания с консумативи на същата фирма и т.н. Формите са разнообразни, но опитното око на специалиста веднага съзира схемите. А те са всеизвестни, отдавна открити и практикувани по „белия” капиталистически свят.

СВЕТОСЛАВ АТАДЖАНОВ

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.