Специфични ”ухания”: „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” В МИТНИЧЕСКИ ПЪЗЕЛ

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/specifichni-uhaniya-zlatna-yabalka-v-mitnicheski-pazel/2394 SvobodnoSlovo.eu
Специфични ”ухания”: „ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” В МИТНИЧЕСКИ ПЪЗЕЛ

Специфични ”ухания”:

„ЗЛАТНА ЯБЪЛКА” В МИТНИЧЕСКИ ПЪЗЕЛ

Днес проф. Пламен Моллов не се яви в Парламентарната комисия за борба с корупцията.

Напомням – той е фиксиран на записа с опит за подкупване на сегашния шеф на Агенцията по храните във връзка със „златната ябълка” за проверка на храните на митническия пункт на Капитан Андреево.

Накъсо за него: професор, ректор на Университета по хранителни технологии в гр. Пловдив, два пъти депутат от царската НВДСВ и шеф на парламентарната им група, на парламентарни комисии, председател на Националната лозаро-винарска камара, бивш шеф на Агенцията за храните, почетен председател на Българската асоциация по хранителна и питейна индустрия и на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България.

.

А сега погледнах към миналото – към архивите си.

2015 година. Месец март. Народното събрание. Заседания на Комисията по земеделие.

На едно от тях депутатите привикаха директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов. Поводите са няколко и все скандални.

Сред тях е прочулата се в наши дни "Евро лаб", представяна лъжовно като някаква сензация, разкрита сега. Нищо подобно – журналистите отдавна, от години наред сигнализират за нея.

Със заповед от 4 март 2015 Моллов като шеф на Агенцията нарежда на ГКПП Капитан Андреево да се правят проби на 50% от пратките. И посочва, аутсортва за тази дейност частна лаборатория – "Евро лаб". Тя започва да се събира по няколко вида такси, някои от които изобщо не фигурират в тарифата на ведомството. Освен такса за фитосанитарен контрол се събира и такса представителство пред БАБХ, и такса за изготвяне на сертификат.

По онова време за тази заповед на Агенцията по храните е подаден сигнал в Комисията за борба с корупцията. Към него е приложена и фактура, издадена от "Интерпред еврологистик", според която таксата за представителство е 55 лв., а за фитосанитарен контрол – 79 лв. Превозвачът е платил още 50 лв. такса контрол на качеството на пресните плодове и зеленчуци и 407 лв. за товаро-разтоварна дейност. Законът е категоричен, че контролът трябва да се извършва от държавни органи и такси не могат да се събират от частна фирма. Следва мълчание от държавата, продължило над 7 години.

.

И не само заради многото десетки милиони годишно от „златната ябълка”. А и заради евентуалното й съдържание.

Детенцето от онова време - „Евролаб” е притежавано от "Интерпред еврологистик". Собственик на "Интерпред еврологистик" е "Интерпред-БГ". Адресът на фирмата е интересен: София, бул. "Мария Луиза", предгаров площад, комплекс "Трафик маркет" 67. "Трафик маркет" медиите асоциират с Красимир Каменов-Къро. Там, на този адрес са регистриции на две от свързаните с него фирми – "Паралакс 1" на съпругата му Светлана и "Трафик маркет".

Къро е герой от борческия период на криминално-мафиотската ВИС, близък до един от босовете – Мето Илиянски, както и до висаджийската легенда Георги Илиев. Къро е спряган наляво и надясно още в предишните десетилетия като един от най-видните наркобосове у нас.

Наскоро – тази пролет, хора от неговото обкръжение бяха задържани за поръчково убийство, а той самият от години се подвизава в Южноафриканската република. Около тази група изненадващо започна чистка на някои твърде знаещи ключови хора, което винаги е нездравословно за здравето в такива среди.

.

Какво се оказа?

Седем години по-късно скандалът отново е на дневен ред. Не е сензация!

Сензацията е защо този път се стигна до решителни мерки.

Обемите на наркотрафика на хероин през Капитан Андреево само за няколко месеца нараснаха няколко пъти.

Причините са няколко: изтеглянето на американците от Афганистан и войната на Кремъл срещу Украйна. Така от една страна производството на наркотика се увеличи, а от друга основен канал към Европа, преминаващ през Русия и Украйна, вече не функционира и е поет от другия основен канал – през Турция и България.

Промяната бързо е фиксирана от съответните западни служби. Със съответните данни.

Последствията са родният скандал.

Засега непълен. Защото се мълчи около ключово лице-бизнесмен в „Златната ябълка”. Говоря за Мирослав Бориславов Петков, нещатен служител на ДС, наредил навремето пъзела „Евро лаб”.

Григор Лилов

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.