Войната - нормализиране на лудостта...

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/voynata-normalizirane-na-ludostta/131633 SvobodnoSlovo.eu
Войната - нормализиране на лудостта...

Войната - нормализиране на лудостта...

Изглежда, че през последните няколко години целият свят е полудял по войната. Газа и Украйна получиха преобладаващия дял от медийното внимание, но както бе обяснено от „Проекта за данни за местоположението и събитията на въоръжените конфликти„ (ACLED), насилствени конфликти бушуват навсякъде. 

Светът става много по-насилствен през последните години. Конфликтът (което означава война, или друг насилствен акт) вече е широко разпространен и всеобхватен: 12% повече конфликти са възникнали през 2023 г. в сравнение с 2022 г., а ACLED отбелязва увеличение от над 40% в сравнение с 2020 г. Един на всеки шест души живее в зона с активни конфликти. В 234 държави и територии, обхванати от ACLED, мнозинството - 168 са видели поне един конфликт през 2023 г. Регистрирани са над 147 000 конфликтни събития и най-малко 1 678 000 смъртни случая. Процентите на конфликти са в широк спектър и определено ниво на конфликт възниква в почти всяка страна. Най-високите нива се намират в 50-те страни, подчертани в списъка. Тези държави са категоризирани като „екстремни“, или „турбулентни“. Тези 50 най-високо класирани страни съставляват 97% от всички конфликтни събития, регистрирани през последните 12 месеца. Страните с изключително насилие представляват 40% от всички конфликти....

Нормализиране на лудостта

Войната и политическо-религиозното насилие винаги е ужасно, нечовешко и зло, независимо от каквито и извинения от която и да е страна. Основната безумна и неморална характеристика, която характеризира всички войни, е следната: - човешките същества убиват и осакатяват други човешки същества, защото някои могъщи, влиятелни политически, или религиозни водачи са им вменили да го направят. По време на война мъжете обикновено не са принудени да се бият и да убиват други мъже, защото са били лично онеправдани по някакъв начин. Отделният руски, или украински войник най-вероятно не е бил лично наранен от конкретните си противници, които той убива. И ако се беше срещнал с тези конкретни хора при нормални, мирни условия, може би щеше да се сприятели с тях и да излязат заедно да пият бира, или да свалят мацки.

Но войниците на бойното поле са доведени до истерична лудост, тъй като са подхранвани с пропаганда от своите правителства. Те са психологически манипулирани и доведени в такива ирационални, ненормални, патологични психични състояния, че гордо и „смело“ да избият своите братя на бойното поле. Братя, които техните правителства, или други власти са ги убедили да гледат като на врагове. Войниците, ако притежаваха нормалните си мирновременни нива на здрав разум, щяха да се отдръпнат ужасени от идеята да убиват непознати мъже, които дори не са виждали преди. Но по време на война те доброволно изоставят този разум и се превръщат в диваци, защото им е наредено да го правят от авторитетни фигури, които им казват, че техен патриотичен дълг е да се избиват.

Войната е нормализиране на лудостта. Временна лудост. След това, когато войната свърши и войниците се за връщат към нормалния си цивилен живот, ако имат късмета да оцелеят в бруталния ужас на войната, те внезапно трябва отново да се държат здравомислещо и да си спомнят, че убийството е наистина зло. Нищо чудно, че толкова много ветерани остават с трайни психологически увреждания.

И така, подкрепяме руснаците в Украйна. Подкрепяме палестинците в Газа. Убеждаваме се, че страната, която избираме, е „правилната“. Дълбоко в дълбините на мозъка си обаче интелектуално знаем, че и двете страни грешат. Знаем, че от морална и етична гледна точка убийството винаги е грешно - освен ако не е индивидуален случай на лична самозащита. Ако въоръжен човек нахлуе в къщата ми, за да ме ограби, или убие, имам изконното право да го застрелям, за да защитя живота и имуществото си. Това би било логично действие в такава опасна лична конфронтация.

Местното е без значение

Връщайки се към палестинско-израелския въпрос, този цикъл на война изглежда безкраен. Докато и двете страни се придържат към твърдите си убеждения, че са истинските коренни жители на земята, въз основа на техните разбирания за религия и история, конфликтът ще продължи поколение след поколение. Честно казано, никой не дава пет пари, кои са били коренното население на Палестина. Днес генетичните изследвания за местното смесено населиние там, сочат пълнато им идентичност. В научната реалност те съставляват култура на хора, която е изчезнала и е отдавна мъртва. Нямало е палестинци, или израелци. Те не са били евреи, или мюсюлмани. Според археолозите, първите хора, които са живели в земята, която сега е Палестина/Израел, преди повече от 11 500 години, са принадлежали към вече изчезнала култура на ловци и събирачи, наречена „Натуфиан”. В градчето Ерихон групата ни на место бе запозната с този факт от екскурзоводите. 

Същият тип разсъждения може да се приложи към повечето други конфликти, бушуващи по света. Например руснаците и украинците са братя с дълбоки исторически връзки и не трябва да се карат и да се избиват! Бил съм в Киев през 80-те години, когато дори мисълта за подобно нещо бе лудост. 

Основната причина, поради която се бият днес е външния натиск на Хегемона, мотивът за печалба на американския военно-промишлен комплекс, мотивът за власт на корумпираните украински политици, както и пропагандата и промиването на мозъци от двете страни в конфликта. Освен това и Русия, подобно на САЩ, има собствен военно-промишлен комплекс, който печели от удължаването на тази война.

Войната е най-злокобното и най-ирационалното от всички човешки начинания. Няма абсолютно никаква полза от нея. Хората следва да го изхвърлят в кофата за боклук на историята и да работят заедно за изграждането на нови общества, основани на логика, хуманизъм, братство, сътрудничество и мир.

Но, световните лидери са полудели в очевидната си жажда за Трета световна война.

Светослав Атаджанов

0 Коментара

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.