ВСЕ СМЕ СИ ПЪРВИ ПО БЕДНОСТ В ЕС

https://svobodnoslovo.eu/mrezhata/vse-sme-si-parvi-po-bednost-v-es/26586 SvobodnoSlovo.eu
ВСЕ СМЕ СИ ПЪРВИ ПО БЕДНОСТ В ЕС

През 2021 г. нивата на действителното индивидуално потребление (AIC) в ЕС показват значителни разлики. Използван като мярка за материалното благосъстояние на домакинствата, AIC на глава от населението, изразен в стандарти на покупателна способност (PPS), варира от 65% до 144% от средното за ЕС в държавите членки през 2021 г.

https://ec.europa.eu/…/PRC_PPP_IND__custom…/bookmark/table…

***** БЕЛЕЖКА: Действителното индивидуално потребление , съкратено AIC , се отнася до всички стоки и услуги, действително потребени от домакинствата . Обхваща потребителски стоки и услуги, закупени директно от домакинствата, както и услуги, предоставяни от организации с нестопанска цел и правителството за индивидуално потребление (напр. здравни и образователни услуги). При международни сравнения терминът обикновено се предпочита пред по-тясната концепция за потребление на домакинствата, тъй като последното се влияе от степента, в която нестопански институции и държавното управление действат като доставчици на услуги.

Въпреки че БВП на глава от населението е важен и широко използван показател за нивото на икономическо благосъстояние на страните, потреблението на глава от населението може да бъде по-полезно за сравняване на относителното благосъстояние на потребителите в различните страни. *****

.

Люксембург регистрира най-високото ниво на AIC на глава от населението в ЕС с 44% над средното за ЕС, следван от Германия (20% над), Дания (19% над), Австрия (17% над) и Белгия (16% над).

___________________________________

Най-ниски нива на AIC на глава от населението са регистрирани в България - 35% под средното за ЕС. Т.е. домакинствата у нас имат 65% от средното потребление на стоки и услуги в ЕС.

____________________________________

.

През 2021 г. девет държави членки регистрират AIC на глава от населението над средното за ЕС

Освен България зле са Унгария - 70% , Словакия - 71%, Хърватия - 72% и Гърция - 75%.

През последните три години AIC на глава от населението спрямо средното за ЕС се е променило в повечето държави-членки.

* В Румъния то е нараснало на 84% през 2021 г. срещу 78% през 2019,

* в Хърватия – респективно 72% срещу 67%,

* в Латвия - 76% срещу 71% ,

* в Естония - 80% срещу 76%,

* в Полша - 84% срещу 80%,

* в Литва 97% срещу 93%

* в Дания (119% срещу 115%).

За разлика от това, най-забележимо намаление е регистрирано * в Ирландия - 88% през 2021 г. срещу 94% през 2019 г.,

* в Испания - 85% срещу 91%

* в Малта - 83% срещу 86%.

Виж поста ми от 2019 г. за тази класация

https://www.facebook.com/grigor.lilov/posts/pfbid02boAEokectbCFmK3SVY5dpst3GpuCgWoVnCbtrWR3PRXzg8LeAW1RCgcNFw6xNhmBl

Българите:

ПОСЛЕДНИ ПО ПОТРЕБЛЕНИЕ В ЕС

 

Grigor Lilov 

16 декември 2019 г.  · 

Българите:

ПОСЛЕДНИ ПО ПОТРЕБЛЕНИЕ В ЕС

.

Последното място ни отреди и тази поредна класация на Евростат.

Реалното индивидуално потребление (AIC) е мярка за материално благосъстояние на домакинствата. В държавите-членки през 2018 г. AIC на глава от населението, изразен в стандартите за покупателна мощност (PPS), варира от 56% в България спрямо средния за Европейския съюз (ЕС) до 134% в Люксембург.

**** бел. PPS e показател, чрез който се изравняват ценовите и валутни различи между отделните държави. По дефиниция с едно PPS се купува едно и също количество стоки в различните страни.

.

Родното потребление на домакинствата е 56% от средното за Европа и е 86% от онова, което домакинствата купуват в предпоследната в класацията Унгария. Българските домакинства купуват стоки и услуги на 78% от покупките на румънските и 72% - от гръцките.

Григор Лилов

1 Коментара

Иванов

преди 1 година

Бедни сме г-н Лилов мо много обективни причини. Някога един нашенец ми беше праснал в очите, че няма от нас по- тъпи, по-подли и по-продажни . Бях му обиден за дълго, но като следя цялата ни политическа мафия , начело с такива недостижими умове като генерал Борисов, генерал Радев, генерал Янев, генерал Атанасов, и цялата политическа върхушка заета в неистова битка за националните ни интереси и това от 30години до сега, повдига ми се. Досега и президентът се прикриваше умело като симулираше защитник на нацията , че и русофил. Е всичко е лъжа, а бедността ни ще се превърне в смърт и разруха. ВЕРВАЙТЕ!!!!!!

Коментирай

Коментирай

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.