1,9 млн. изчезнаха с имотна схема на спортния министър

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/19-mln-izcheznaha-s-imotna-shema-na-sportniya-ministar/3075 SvobodnoSlovo.eu
1,9 млн. изчезнаха с имотна схема на спортния министър

Спортният министър Радостин Василев от „Има такъв народ” ще бъде сменен! Причината е изключително слабата оценка от 2,60, която закриляният от хаджи Тошко Йорданов министър получил по вътрешноправителствена оценка, достъпна само за кабинета. И в едни милиони, изтекли от имоти на ЦСКА незнайно в каква посока…

Тайна смяна на ключови шефове, мистериозен анекс и изненадваща пресконференция. Всичко това описва с едно изречение схемата с имотите на футболния ЦСКА, която завъртя министър Радостин Василев, наричон още Руди Гела.

От Борисовата градина и отсрещната каменна сграда на Спортното министерство не просто мирише, а направо смърди. Дълг от 5 милиона лева на футболния клуб, ползващ базите, се стопи някак си с близо 1,9 милиона лева. Никой обаче не дава обяснения на медиите. А уж щеше да има нулева търпимост към схемите и корупцията

Но всичко по реда му.

На 5 май – в самия край на последния работен ден преди празнич-ната тридневка за Гергьовден, Министерството на младежта и спорта и ЦСКА-София тържествено обявиха, че подписват анекс към договора за  наем на стадион „Българска армия“, който ще позволи на футболния клуб да построи изцяло ново съоръжение в държавния имот в Борисовата градина в столицата.

Новината дойде изненадващо, с оглед на публичните спорове между двете страни през последната година по отношение на натрупаните задължения от наемателя. Колегите от вестник „Сега“ надушиха грандиозната далавера, съобщавайки за тайни кадрови промени.

Изненадващи бяха двете главни действащи лица, сключили сделката – изп. директор на ПФК ЦСКА-София ЕАД Филип Филипов и изп. директор на стопанисващото държавно дружество „Сердика спортни имоти“ ЕАД (ССИ) Евгени Марчев.

Първият получи забрана от БФС да изпълнява административни функции в българския футбол за срок от 1 година.

Вторият пък се оказа назначен на държавния пост буквално 6 дни преди подписването на договора. При това съвсем тихомълком – нещо нетипично за министъра на младежта и спорта Радостин Василев, дал шумна гласност на смяната на ръководствата на другите три държавни фирми под шапката на министерството.

Проверка в Търговския регистър установи, че министър Василев е издал заповед за смяна на двама от тримата членове на съвета на директорите на ССИ на 20 април, а решенията му са съдебно вписани от Агенцията по вписванията на 29 април.

Съгласно заповедта от постовете си са освободени досегашният изп. директор Мариана Петрова и членът Александра Левянска, а на тяхно място са назначени Евгени Марчев и Радостин Димитров. Единственият, който запазва мястото си от предишното ръководство, е Людмил Лазаров.

Поради липса на официално предоставени биографии от страна на ММС, професионалният опит на новоназначените остана напълно неизвестен. От оскъдната информация става ясно, че Марчев току-що е навършил 45 г., а Димитров е едва на 24 г. и има юридическо образование.

Тоест, назначен е на толкова отговорен пост с вероятно професионален стаж от 12 месеца, а може и да са нула.

Освен смяната на ръководството на стопанисващото дружество ММС пред-прие и генерална промяна в стратегията за изграждане на нов стадион на мястото на „Българска армия“. През последните 2,5 г. се очакваше то да стане чрез публично-частно партньорство.

При подписването на анекса в Спортното министерство вчера бе съобщено, че .на 29 април от футболния клуб са изчистили всички натрупани задължения към „Сердика спортни имоти“ ЕАД в размер на 3 138 670,53 лв.“. След което министър Радостин Василев съобщи, че съвместно дружество всъщност въобще няма да бъде учредявано, като заяви:

„Тази идея, върху която е работено дълго време, според нас не е работеща. В едно общо дружество решенията се взимат с абсолютно мнозинство и могат да възникнат спорове, а това не е правилната юридическа техника. Заради това преминаваме към нещо, което в спортната инфраструктура мисля, че не е правено, но е правено в други сфери на вещното право.

То напълно гарантира учредяването на право на строеж, което включва в себе си и правото на ползване. Това ще позволи на инвеститора да използва един обект, който ще построи сам, за определен период от време, в който, съгласно неговият бизнес план, ще реализира освен възвращаемост на средствата и някаква печалба, както и позволява на държавата да не инвестира средства в своя обект, които няма възможност да инвестира в момента, но след известен период от време да при-добие собствеността върху този обект, което е и нашата цел.“

Нито от ММС, нито от ЦСКА-София разкриха за какъв период става дума. Нито показаха анекса, нито нищо!

Не е трудно да се досети човек, че анексът, таен като бункер на Путин, е приспаднал доста пари на клуба, ръководен от Гриша Ганчев. Милиони.

Какво показва сметката ни. Според официален одитен доклад, публикуван вече в „Галерия“, до края на 2020 година ЦСКА-София-дължи почти 3,8 милиона лева за базите. Изведнъж са се изпарили не просто 700 000 лева.

До ден днешен няма нито едно официално съобщение за платен допълнително и лев от „червените“ за 2021 и 2022 година, нито е отразено такова в одитния доклад от лятото на миналата година.

Което означава, че с голяма вероятност са се натрупали задължения за още 16 месеца. Тоест още 16 месеца по 62 000 лева без ДДС.

Всеки може да направи сметка, че става въпрос за общо задължение от общо близо 5 милиона лева. Как са се стопили до въпросните 3,1 милиона лева? Щяхме да знаем, ако някой от министерството беше показал анекса.

Всъщност адвокатът Трендафилов, работещ за „червените“, се похвали сам пред медиите, че става въпрос за преизчисляване на приспаднатите инвестиции.

Според подписания договор държавата няма право да осчетоводява над 400 000 лева, изхарчени от ЦСКА-София за базата в Панчарево. Тук е ключът от палатката, тъй като на „Армията“ не е забит и пирон.

Всички следи сочат, че тайният анекс е увеличил размера на инвестициите, които могат да бъдат признати. Законно или не, само може да гадаем при тази потайност. А как се вадят фактури в България и осчетоводява строителство, всеки знае.

Затова не е учудващо, че от „Продължаваме промяната“ са поискали смяната на Радостин Василев.

В правителството има тайна система за оценка на работата на министрите, достъпна на малцина. Бившият юрист на ЦСКА е получил срамното 2,5 по шестобалната система.

Дотук Василев успя да се изпокара с куп легенди на спорта като Илиана Раева и Екатерина Дафовска. Половината федерации са във фактически фалит, тъй като в хаоса не получават необходимите бюджети. Автомобилизмът остана без кьораво рали, а УЕФА директно заплаши министъра да не се меси в делата на футболния съюз.

https://narod.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.