Ало, властта, какво правим с “Ало, Ало” бандитите

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/alo-vlastta-kakvo-pravim-s-alo-alo-banditite/26018 SvobodnoSlovo.eu
Ало, властта, какво правим с “Ало, Ало” бандитите

Един млад български писател възкликна по повод телефонните измамници: “Не разбирам защо постоянно българските пенсионери се оплакват, че са бедни, след като само да им звъннеш по телефона и изхвърлят през терасата хиляди левове.” В целия този измамен бизнес така са увъртени добри и лоши, че единственото сигурно в него е потърпевшият. Обикновено това са вдетинили се възрастни хора с големи сърца, състрадателна душа и скътани за черни дни пари.

Телефонната мафия по груби сметки на МВР изкарва средно по 10 млн. лева. Тази информация е плод на проста сметка – броят на измамите по сумите е равно на тоталната загуба. Знае се и мафията, която се занимава с този бизнес. По някоя от националните телевизии показаха къде живеят, какви коли карат, как заплашват журналистите. Това, което чухме от властите, е, че тези измамници трудно могат да бъда изправени пред съда, защото нямало доказателства, трябва да бъдат хванати по време на престъплението, а виждате ли, те били много ловки. Човек е склонен да се подведе от думите на властта точно по същите причини, поради които би се хванал и на шашмите на телефонистите – чиста наивност.

Следната новина от края на седмицата няма как да не направи впечатление.

“МВР предаде на гръцките власти седмина български граждани – участници в организирана престъпна група за измами. Неутрализирането на групата е осъществено благодарение на взаимодействие между ГД “Национална полиция” и дирекцията на полицията в Солун, уточниха от ведомството. Задържаните са част от организирана престъпна група, в която са участвали повече от 20 души – български и гръцки граждани – занимавала се с извършване на телефонни измами на територията на Солун през 2015 г.”

Така, хайде сега да открием 20-те разлики между правораздаването у нас и в Гърция. Ще ви помогна – 20 задържани, седем от които са българи. Ето това е разликата.

Когато една група в продължение на години мами нормални хора, печели милиони на година (само сметнете, че за 10 години става дума за печалба, колкото е бюджетът на Министерството на културата за една година), членовете на бандата показват живот, който надминава доходите. Излишно е да повтарям онова клиширано историческо събитие, че Ал Капоне не е вкаран в затвора заради убийствата и грабежите, а заради данъците. Укрити данъци.

НАП е една прекрасна организация, която, ако си почтен човек, може да те срине от запори и неизбежно преследване. Но да се погне мафията обаче някак им изглежда сложно. Тук не е нужен дори извънреден закон, защото ако беше така, Комисията за отнемане на имущество, придобито по незаконен начин, щеше да е със статута на свети Георги Победоносец. Помним как ни показваха къщи на богати софиянци, митничари по язовир “Ивайловград”, обещаваха ни да вкарат данъците в хазната, а богаташите на топло. Е, не се случи. Обикновено се захващат с някой клетник. Ето това е подозрителното.

Ако гърците могат с едно “ало, докарайте ни тези мошеници” да направят така, че да им изпратим седем телефонни измамници, чудя се какъв е проблемът това да се случи тук. Освен… разсъждавам на глас… освен ако “Ало, ало” бизнесът е толкова лесен и вкусен, че всеки по веригата не чува по едно “Ало, къде са ми парите?”

Резултат с изображение за телефонните измамници

От

trud.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.