Антония Първанова: Цялото ми семейство преживяхме коронавируса без паника

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/antoniya-parvanova-cyaloto-mi-semeystvo-prezhivyahme-koronavirusa-bez-panika/14814 SvobodnoSlovo.eu
Антония Първанова: Цялото ми семейство преживяхме коронавируса без паника

От какво да се плашим?! Като процент стойностите на заразените с коронавирус са едни и същи-6-7 процента. Епидемията се развива бавно. Трябва да се говори с факти, защото тогава няма лично отношение. Това каза по БТВ д-р Антония Първанова.

Сравних го спрямо грипа тази дима. Януари и февруари сме имали 450 души на 10 000 души. От грип всяка година умират около 1500-2000 души. Има коронавирус. Всички от семейството ми го изкарахме различно. Изкарах го като тежка грипна инфекция. Чувствах се отпаднала. Това продължи 10 дни.

Голямата ми дъщеря имаше кашлица и задух 6 седмици. Нейният годеник почти го изгубихме. Малката дъщеря и нейният годеник го изкараха за 2-3 дни. Той отключи заболявания, защото на третия ден започна да тренира.  Всички се оправиха без паника.

Има хора, които боледуват тежко. Повечето хора го прекарват като тежък грип. Броят на сериозните случаи бе около 14 процента. Сега е под 1процент.

Не трябва да се вменява вина на хората. Част от колегите искат да докажат, че мерките са били най-добри в света. Когато се съобщи за инфекция в Китай, бе изпуснат момента да се наблюдават месеците януари и февруари. Нормално е да се направят тестове. Има данни, че в Европа вирусната инфекция е започнала много по-рано от март. Трябваше да се откриват нови огнища.

Като затвориш хората, не си обяснил добре, че не трябва да се ходи малко болен, малко не добре. Голяма част ходят на магазин, на аптека, на работа. После започна има маски, няма маски. И сега е така. Когато си определил на 4 метра в заведенията, как така в рамките на същия ден си променил този критерий.

Нормално е да се обясни на хората какво да правят. Не да затвориш здравите, а леко болните да се разхождат. Маски да носят болните. Здравите да си мият ръцете и да спазват дистанция. Хората с хронични заболявания да ограничат контактите.

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.