БРЮКСЕЛ СЕ ЗАИНТЕРЕСУВА ОТ ГИНЧЕТО

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/bryuksel-se-zainteresuva-ot-gincheto/23086 SvobodnoSlovo.eu
БРЮКСЕЛ СЕ ЗАИНТЕРЕСУВА ОТ ГИНЧЕТО

**** Еврокомисарят по енергетиката изненадващо се стовари у нас след изнесените скандални данни за купувача на родната ЧЕЗ ****

Неочаквано у нас пристигна вицепрезидентът на Еврокомисията и комисар по енергетиката Марош Шефчович.

Официалният повод за гостуването е незначителен форум, който не е част от официалната европейска програма на председателството ни. Става дума за инициативата на Института за енергиен мениджмънт "Ролята на неправителствените организации за подобряване на енергийната политика и нормативната база в областта на енергетиката - предизвикателства пред Югоизточна Европа".

Тогава защо дойде еврокомисарят по енергетиката Шефчович?

Грубо казано, дреме му на един еврокомисар какви ще ги дъвчат неправителствените организации, които нямат реално място в енергетиката освен при защита на потребителите й.

Но обществения скандал около Гинчето и изнесените за сделката скандални данни предизвикаха жив интерес в Брюксел - както зад кулисите и неофициално, така и официално с това посещение.

Ето какво каза енергийният комисар:

- Разговаряхме с премиера Бойко Борисов във връзка с продажбата на ЧЕЗ. Съгласихме се, че това е сделка между частни компании. Имаме информация, че всички отговорни органи в България извършват необходимите оценки и проверки (бел.: какъв намек за разни МВР-та и ДАНС-аджии, а!)

- Искам да повторя, че макар че това една сделка между частни компании и ние от Еврокомисията бихме искали да знаем, че се спазват всички принципи и закони, които са в европейското законодателство (а тук намекът е почти право куме в очите)

- Трябва да се види най-напред как ще бъде финализирана сделката, дали е спазен третия енергиен пакет. Едва тогава би могла да се произнесе главна дирекция „Конкуренция“ или главна дирекция „Енергетика“ на ЕС

(а това е нещо като предупреждения да се внимава в играта)

Разбира се, понесени на "крилете" на европредседателството и знаейки редица по-важни проблеми на ЕКС, родните властомафиоти ще си пуснат това между ушите. Е, за тяхна сметка ще е.

---------------------

Втората причина за визитата беше газовият хъб. ЕС финансира на 50% предпроектното проучване.

Еврокомисарят даде добра оценка на идеята. Заяви и следното:

- Освен това има много добро развитие на интерконекторни връзки в България - както тези, които в момента са изградени, така и тези, които са в процес на изграждане.

Явно не е много в час и са го лъгали на ангро.

Част от интерконекторните връзки са доникъде, а проектният им капацитет им не е достатъчен за нуждите на газовия хъб.

Но здраве да е!

Това са проблеми, които наш,те ако решат и Кремъл не им скръцне със зъби, ще ги оправят, макар и чрез някоя далавера и за себе си.

Шефчович ще се срещне и с президента Радев, където също ще се обсъди Хъба и казусът "Гинче".

Григор Лилов

https://www.facebook.com/grigor.lilov

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.