ДЪРЖАВАТА НА КАПУТ ДИ ТУТИ КАПУТИ

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/darzhavata-na-kaput-di-tuti-kaputi/14951 SvobodnoSlovo.eu
ДЪРЖАВАТА НА КАПУТ ДИ ТУТИ КАПУТИ

Усещането, че живеем в дивия Запад, не ни напуска. Силните на деня са по правило и представители на мафията. Вместо държавата да ни пази от престъпниците, пази престъпниците от народа. Всеки, който има пряк досег с държавата администрация, опитва се да прави бизнес или е настъпил нечий сенчест бизнес, се убеждава, че в България властва мафията. И както днес много правилно посочи Президента Радев, това е мутренска държава.

Досега отделни съмнителни личности са участвали в управлението. Участвали са хора, осъществявали контрабанда по време на югоембаргото, набъркани до ушите в корупционни схеми, приватизирали на безценица народните активи. Но чак пък жив мафиот начело на държавата не е било!

За съжаление и мафията ни не е на ниво. Хората си имат мафии като слънце, а ние какво – Боку! Резил. Вярно, много се старае в престъпната си дейност, ама му липсва акъл, стил и класа, задължителни за по-печените мафиоти по света. Да припомня, че японската Якудза и италианската мафия помогнаха на хората по време на карантината тази година, а нашенският цървул допълнително крадеше и усвояваше.

Той много обича да се прави на мачо. Почти като „мъжете” в „Синята стрида” от филма „Полицейска академия”. И се мисли за капо ди тути капи. А всъщност е капут ди тути капути.

Спането с пистолет до главата и чекмеджета с пари просто показват липсата на класа, стил и мозък. Защото, за да си стигнал дотам, трябва да си нарушил не само писаните държавни закони, но и неписаните закони на мафията. И си знаеш, че колкото и да внимаваш, и твоето време ще дойде. Защото те дебнат.

Проблемът е за нас. Защото ние не разчитаме на държавата. Ние се борим с нея, за да оцелеем. Вече почти не спазваме законите, защото законите са пишат от некадърници и лобисти и обслужват само нечии интереси, но не и тези на хората. Дори хора, които са принципни и уважават реда, са се разпуснали, защото виждат хаосът на беззаконие, царящ в цялата държава.

Най-важното за държавата е да има авторитет пред гражданите си. Не да ги е страх от държавата, а да са респектирани от нея и да уважават законите и институциите им. Ама как да уважаваме закони, правени от Барни Ръбъла и защитавани от Каскетчо и да показваме уважение към некадърниците и корумпетата, назначени от управляващите по институциите.

Държавата се разпада. И остава само мафията....

Елена Гунчева

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.