Добре дошла, 2018!

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/dobre-doshla-2018/23629 SvobodnoSlovo.eu
Добре дошла, 2018!

Добро утро на 2018!

Нека е добре дошла и носи на всички здраве, щастие, спокойствие, споделени мигове и много успехи!

Тя ще бъде белязана с първото българско председателство на Съвета на ЕС от януари до юни, със Световното шървенство по футбол в Русия през лятото, със Зимните олимпийски игри в Пьончан, Южна Корея.

А днес православната ни църква чества Васильовден. На този ден се почита паметта на Свети Василий Велики, един от тримата отци на Вселенската църква.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий с обичая сурвакане. На Васильовден се събират млади мъже и деца, които обикалят къщите през нощта и сурвакат техните стопани. На самия празник минават и групи от деца, които също сурвакат стопаните на къщите. За благодарност стопаните даряват децата със сушени плодове, сладки и дребни пари.

Сурвакането е уникален български обичай. Ритуалът се изпълнява за здраве, плодородие и богатство. Всяко сурвакане започва със заклинанието: Сурва, сурва година!, а самата сурвакница (сурвачка) има роля на магически жезъл

Резултат с изображение за 2018 честита

offnews.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.