Двамата велики

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/dvamata-veliki/24862 SvobodnoSlovo.eu
Двамата велики

Знаем Великия комбинатор Остап Бендер, сина на турския поданик, а забравяме великия мислител Козма Прутков, на когото навремето в Брянск от изсъхнал горски пън му издялаха паметник. Двамата велики са ни близки; Брянск не е далеч, турците са ни комшии.

Двамата велики са винаги актуални. Ето, миналата седмица беше най-ниското и най-пълно пълнолуние; великият мислител Козма Прутков казал, че Луната е по-полезна от Слънцето, понеже свети нощем, когато е тъмно, а Слънцето денем, когато е светло. Великият комбинатор Остап Бендер сега е български политик, политолог и ен-джи-о-активист.

Алгебрата казва кога минус по минус дава плюс, но аз простонародному: Клин клин избива. Забравих си ключовете и се чудех как да си вляза; нямаше никого вкъщи да ми отвори. За щастие още една разсеяност; бях забравил да затворя вратата на балкона. Наблизо играеха деца, багерист копаеше ров. Влязох в изкопната кофа на багера, бегеристът ме вдигна до моя балкон и си влязох, а децата се смееха на мен и ръкопляскаха на багериста. Вкъщи си стегнах багажа и подкарах към Созопол на първата "Аполония"; бяха ме поканили. Там все "творци", макар че творец е само Господ Бог, Вселенският разум, който не поддържа топла връзка с мен понеже Той е много по-висш от моя разум.

Изтапаних се пред "творците" и им казах, че ако един "творец" е мързелив и некадърен, това са два минуса, даващи плюс. Но ако некадърникът е работлив, той произвежда некадърна музика, поезия и тъй нататък. Аплодираха ме като софиянчетата багериста.

Тогава мечтаех хората да общуват без посредник, но нито компютри, нито социални мрежи имаше. Сега има и съм разочарован. Децата си правят глупави селфита, раняват се едно друго, общуват с дърти педофили изнудвачи, а главите на форумните бройлери не побират факта, че съм учил в Брюксел и в София и когато тя беше бомбардирана от англо-американците, в селското училище в Катуница и във френския колеж в Пловдив. На всичкото отгоре все трябва да си актуализирам операционната система.

Закъде сме се забързали?

Джорджо дойде от Италия като кореспондент на "Унита", влиятелен комунистически вестник, когато в Италия Берлингуер говореше, че жестокият сталински комунизъм трябва да бъде заменен от по-човечен еврокомунизъм. Посрещнах Джорджо на летището и още в колата го научих как е на български "бона сера", "добър ден" и "благодаря". Провалих се като учител. На другия ден Джорджо влязъл при нашите верни на съветския комунизъм партийни велможи да им се представи, свалил си шапката "борсалино" и им казал "Лека нощ"; все едно "Айде, време ви е да се оттеглите".

Въпреки гафа станахме приятели и в знак на приятелство щяхме да си разменим шапките: той на мен своята Borsalino, аз на него моята Ascot cap, но моята му беше голяма, неговата ми беше малка. Нашите репортери го нарекоха "Джорджо Леката нощ", посред бял ден му казваха "Бона сера" и Джорджо ухилен отвръщаше "Лека нощ."

В "Унита" взели Джорджо за репортер, когато като очевидец им пратил репортаж за пътна злополука. Имаше един шестместен вариант на "Фиат 600"; единият карал, петимата си подали главите от шийбдаха и пеели, зад тях мощно ферари им бипкало, но веселяците си пеели, зад ферарито - Джорджо на мотор "Джилера". По планинския път ферарито ускорило бясно, задминало немощната таратайка, излетяло на завоя, пробило мантинелата и цопнало в езерото, след него и фиатчето, на което още във въздуха вратите му зейнали и шестимата веселяци изплували, а двамата дебелаци във ферарито не изплували, щото - автоматично заключване, блокаж и притиснати от въздушните възглавници.

Ето закъде сме се забързали с напредъка. По цял свят видях графити, но най ми хареса един, който видях в САЩ: Stop the world, I want to step down.

Защо нашите политици, политолози и ен-джи-о-вци са дебелаци, защо? Бракоразводният адвокат от един виц гледал "Риголето", после в съда казал: И в операта пеят "Ла дона е мобиле", което значи мебелите са на жената. Но не е виц, че пловдивски бракоразводен адвокат грабна китарата и запя "Лъв, лъв, лъв из ол ю нийд", очаквайки гостуващият в България принц Чарлс да запее с него. Принцът мълчеше, не показа, че му е неприятно пеещият български президент, пловдивски бракоразводен адвокат да му вика в ухото.

Димитри Иванов

http://segabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.