Гешев: Проверяваме първо приватизацията на Бобов дол и Кремиковци

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/geshev-proveryavame-parvo-privatizaciyata-na-bobov-dol-i-kremikovci/16748 SvobodnoSlovo.eu
Гешев: Проверяваме първо приватизацията на Бобов дол и Кремиковци

"Приватизацията в голямата си част беше криминален процес. Чакам в близките дни първата порция от проверени държавни структури и предприятия - 100 на брой. Едни от водещите са "Бобов дол" и "Кремиковци", това са приватизационните сделки с най-големи активи", каза главният прокурор Иван Гешев пред БНР.

Според него, за да може да се прецени давността на всяка приватизационна сделка, трябва да се разгледа всеки отделен случай. И прокуратурата ще си свърши работата по действащия закон, а политиците трябва да свършат своята работа, каза ръководителят на държавното обвинение.

"Надявам се да направят всичко възможно, в рамките на своята компетентност - като част от законодателната власт, за да отвържат ръцете на прокуратурата, за да може да направи пълни, цялостни и компетентни раздледвания, които да дадат на българските граждани справедливост", обяви Гешев.

Той допълни, че от този криминален процес български граждани са получили много активи и пари и сега тези хора имат интерес нещата нещата да се запазят, каквито са до момента. Именно затова се развивала тезата, че за трети път се прави проверка на приватизацията, че е изтекла давността.

"Надеждата ми е, че при обективен анализ на целия приватизационен процес ще направим всичко възможно да възстановим това чувство за справедливост в много по-голям обем, отколкото е в момента" коментира главният прокурор.

Той посочи, че втората част от работата на прокуратурата ще е да се анализира дали е имало вече прокурорски проверки по тези сделки през годините: "И ще установим, ако е имало нарушения от страна на колегите", допълни Гешев.

Къщата в Барселона

"Случаят е предмет на проверка. Знам от колегите, че е изискана информация от испанските власти по линия на международното полицейско сътрудничество. Едва ли мога да ви кажа в реално време всичко, каквото се прави", заяви още обвинител №1 и уточни, че така биха постъпили и в други случаи: "По всяка друга преписка и по всяко друго производство няма да има компромис - ще се работи по еднакъв начин". Гешев потвърди, че и премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан.

Консултациите за промени в конституцията

Гешев обяви, че не разбира смисъла от консултациите за промени в конституцията при президента Румен Радев. И даде пример каква реакция би се появила, ако самият той започне консултации, примерно, за промени в Закона за адвокатурата: "Всички ще скочат и ще започнат едни писма до Европейската комисия как съм привърженик на Ленин, Сталин, Хитлер и какво ли още не".

"Аз съм български ястреб", обяви още Иван Гешев във връзка, че е определян като "американски ястреб" и добави, че го интересуват българските национални интереси.

https://offnews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.