Гинка от ЧЕЗ взима Митрополията за вечни времена, патриарх Неофит взел 150 бона депозит без фактура

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/ginka-ot-chez-vzima-mitropoliyata-za-vechni-vremena-patriarh-neofit-vzel-150-bona-depozit-bez-faktura/23037 SvobodnoSlovo.eu
Гинка от ЧЕЗ взима Митрополията за вечни времена, патриарх Неофит взел 150 бона депозит без фактура

Кандидат-собственичката на ЧЕЗ Гинка Върбакова взима сградата на Митрополията в София за вечни времена. Това стана ясно от предварителния договор за наем, с който Фрог нюз разполага.

 Преди ден излезе информация в медиите, че фирмата на Гинка „Инерком“ е взела под наем Митрополията за 10 години срещу месечна такса от 15 000 лв. Нещата изглеждат, обаче така само на пръв поглед. Клауза в договора ясно подсказва, че не става дума за реален временен договор, а за прехвърляне на собственост.  В точка 10 от Договора е записано: „Срокът на договора/ите за наем е 10 години с клауза за автоматично продължаване още четири пъти по толкова.

Ако след изтичане на договорните срокове използването на вещта продължи със знанието и без противопоставяне на наемателя, договорът се счита продължен за неопределено време“. Юристи с опит коментираха пред Фрог, че в случая няма как да се обясни такава клауза, освен, че Гинка Въбракова, като представител на „Инерком“ се гласи да ползва апетитната сграда за вечни времена.

От документа става ясна и друга любопитна подробност. От нея излиза, че наемодателя, в лицето на патриарх Неофит е даден депозит в размер на 150 000 лв. „За така платения депозит не се издава фактура“, пише в Договора. Любопитно е как за подобна сума няма да се издаде документ, който да докаже, че плащането по тази скандална сделка е извършено.

По нея се коментира и цената, на която имотът е даден за ползване от „Инерком“. От споразумението става ясно, че за един квадратен метър площ, фирмата на Гинка Върбакова ще плаща по 16, 80 лв. с ДДС или 8,4 евро. Липсва клауза какво ще се случи, ако има промяна в курса на еврото към лева.

Вижте целия Договор:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.