Хазната, или торбата

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/haznata-ili-torbata/24678 SvobodnoSlovo.eu
Хазната, или торбата

По приоритетите ще ги познаете. А у нас приоритет на Бойко Борисов и ГЕРБ е всичко друго, не но и хората. Бюджетният излишък - тази гордост на всяка власт (ако го има), ще отиде за съфинансиране на европейски проекти, разбирай за любимите му магистрали, ремонти, санирания и всякакви други дейности, свързани с лесното крадене. Иде реч за едни 2 милиарда лева, с които хазната е на плюс към края на юли. Хазната, или торбата - както я възприема Борисов... Която трябвало още да се пълни, нищо че държавата е като обран бостан.

Здравеопазването, образованието, науката, пенсиите, полицията, армията може да почакат. За тях пари по правило няма, а ако се намерят, то те ще са изтръгнати "с клизма" от ведомството на Владислав Горанов след дълги пазарлъци и публични скандали или протести. И задължително - ще са отпускани на час по лъжичка, колкото да се замажат очите на потърпевшите и да бъде потушено напрежението в съответния отрасъл или група от обществото.

Очевидно Борисов се вживява в ролята на разпоредител и изпълнител на най-голямата "обществена поръчка" - тази за харченето на бюджетния излишък. Той определя за какво, къде, кога и как да отидат парите. Ако на хоризонта се виждаха избори, разбира се, първата грижа на властта щеше да е пазаруването на зависими гласоподаватели. През останалото време обаче приоритет са "нашите фирми и хора". За всичко друго тя остава сляпа и глуха.

Защо ли онова, което Борисов и обкръжението му виждат през розовите си очила, не го виждат масата българи! Държавата буксува на едно и също място, а на хората им писна да се борят нещо да се промени към по-добро. Всеки поглежда в някоя посока от света и се стреми да замине. Нека не ни разказва приказки за деца, дори и те не биха Му повярвали.

Валентин Георгиев

http://duma.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.