Христо Иванов иска от Борисов да стартира процедура за освобождаването на Иван Гешев

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/hristo-ivanov-iska-ot-borisov-da-startira-procedura-za-osvobozhdavaneto-na-ivan-geshev/14418 SvobodnoSlovo.eu
Христо Иванов иска от Борисов да стартира процедура за освобождаването на Иван Гешев

Премиерът Бойко Борисов да нареди на правосъдния министър Данаил Кирилов да инициира дисциплинарно производство срещу главния прокурор Иван Гешев. Това поиска Христо Иванов, който внесе сигнал срещу Гешев в Министерския съвет и Висшия съдебен съвет.

Лидерът на "Демократична България" Христо Иванов обяви, че ще търсят освобождаването на главния прокурор Иван Гешев по всички възможни начини - чрез демонстрации и чрез внасянето на сигнали в Министерския съвет и Висшия съдебен съвет.

Той обяви това пред журналисти, преди да внесе сигнал срещу Гешев в Министерския съвет.

Според Иванов Гешев многократно е осъществил едно от изискванията за отстраняването му, а именно - уронване престижа на съдебната власт. Конкретни данни за това са поместени на 14-те страници на сигнала.

Иванов сочи факти и доказателства, че главният прокурор е извършил множество действия и бездействия, с които се нарушава конституцията, Законът за съдебната власт и етичният кодекс на магистратите.

"Неговите нарушения включват избирателно упражняване на репресии, безпрецедентна партизанска реч, използване на жертви за свой пиар, използване на материали от СРС-та за пропагандни средства. Всяко от тези основания е основание да бъде освободен", смята Иванов.

По думите му с всяко публично появяване на Гешев за всяко от основанията се получава потвърждение.

"Ние ангажираме отговорността на премиера Бойко Борисов пред цялата нация да разпореди на своя министър на правосъдието да стартира процедура по отстраняването на Гешев от поста главен прокурор. Без това действие ние не може да възстановим правовия ред в България, подчертава Христо Иванов.

Преди това някогашният правосъден министър обясни, че има три начина Гешев да не е главен прокурор - да подаде оставка, да бъде отстранен с дисциплинарна процедура или да бъде променена конституцията.

"Ние ще работим и за трите начина", каза Иванов. Гешев вече обяви, че няма да се оттегли сам. Дисциплинарна процедура може да стартира по инициатива на министъра на правосъдието или на членове на Висшия съдебен съвет. По думите на Иванов обаче за целта трябват свободни хора, които се интересуват от върховенството на закона, а такива в правителството и съвета няма

http://epicenter.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.