И Нанков като Лилито обещавал на перничани безпроблемно да получават вода от яз. ”Студена”

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/i-nankov-kato-lilito-obeshtaval-na-pernichani-bezproblemno-da-poluchavat-voda-ot-yaz-studena/17595 SvobodnoSlovo.eu
И Нанков като Лилито обещавал на перничани безпроблемно да получават вода от яз. ”Студена”

И бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обещаваше на перничани безпроблемно да получават вода от язовир ”Студена”. През 2017 г. той повтаря едно към едно сценария, който неговият предшественик Лиляна Павлова разиграва през 2016 г. относно предстояща рехабилитацията на язовир ”Студена”. Обещава, че след ремонта на язовирната стена градът ще има безпроблемно 50 години вода напред .

Ненков повтаря пред преничани обещанията на Лиляна Павлова, отразени от МРРБ на официалната страница. В съобщението ва ведомството се казва:

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков присъства днес на старта на рехабилитацията на стената на яз. „Студена“. Изпълнителят направи демонстрация на иновативната технология за работа в експлоатационни условия под вода, която се използва за първи път в България. Целта е да не се източва язовирът и той да продължава да снабдява Перник и региона с вода докато тече ремонтът. Очаква се рехабилитацията да приключи в края на 2018 г.

„Перничани бяха уплашени, че ще останат без вода при ремонта, но намерихме решение“, обясни пред медии министър Нанков. Най-голямото предимство на избрания метод, позволяващ ремонтните дейности да бъдат изпълнявани от водолази без източване на съоръжението е, че няма да оставим 100 000 потребители без вода от язовир „Студена“, включително индустриални предприятия, коментира министърът.

Очаква се с рехабилитацията експлоатационният срок на стената на язовира да бъде удължен с около 50 години. Рехабилитация не е извършвана от изграждането на язовира преди 62 години, каза министър Нанков и подчерта, че при 24-часов режим на експлоатация 365 дни в годината натовареността му през това време е била голяма.

Полагането на геомембраната няма да наруши качествата на водата за питейно-битови нужди. Предстои да бъде обрушен бетонът от слабите места по стената, като освен ремонтът й и полагането на мембраната, водовземната кула ще бъде укрепена със стоманобетонен кожух. Ще се ремонтират също пречиствателната станция за питейни води и отвеждащите водопроводи от язовира.

Рехабилитацията на язовир „Студена“ трябва да бъде завършена в края на другата година. Ако бяхме забавили ремонта няколко години, строителството би се оскъпило в пъти, подчерта министър Нанков.

https://youtu.be/NONQCRIdFiY

https://frognews.bg/

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.