Как стана така, че само машинистите се оказаха виновни за взрива, убил 7 души в Хитрино

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/kak-stana-taka-che-samo-mashinistite-se-okazaha-vinovni-za-vzriva-ubil-7-dushi-v-hitrino/24024 SvobodnoSlovo.eu
Как стана така, че само машинистите се оказаха виновни за взрива, убил 7 души в Хитрино

До 15 години затвор заплашват двамата машинисти, обвинени за взрива в Хитрино, а обвинителният акт срещу тях разбива повечето митове около досегашното разследване.

За прокуратурата в Шумен единствените виновни за трагедията са машинистите на частния товарен влак, който на 10 декември миналата година избухна в центъра на селото. Заради високата скорост той се обърна върху релсите, няколко цистерни избухнаха, а мощната експлозия разруши до основи над 30 къщи и уби 7 души.

Делото е насрочено за 15 януари 2018 г. и ще се разглежда по новия процесуален ред, регламентиран в НПК. Дългия срок от внасянето на обвинителния акт до самото разглеждане на делото магистратите мотивираха с големия обем материали, с които страните трябва обстойно да се запознаят.

В това число и пострадалите от взрива, обясни говорителят на Окръжния съд Стилиян Стилиянов. Материалите по делото, което е от изключителна фактическа и правна сложност, са 40 тома. А обвинителният акт срещу двамата подсъдими машинисти Димитър Михнев и Радослав Петков е 75 страници, обяви прокуратурата.

Разследването, което първоначално се води в Шумен, но по-късно бе иззето в Националната следствена служба, установи, че при влизането в гара Хитрино локомотивният машинист Димитър Михнев е управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч Той не е намалил до изискуемите в Закона за железопътния транспорт 40 км/ч. Не е изпълнил точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор, сочат документи по наказателно дело 349/2017 г.

Като причина за произшествието е посочено именно движението на влака с двойно по-висока от разрешената скорост при влизане в гарата. Това е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните.

Именно тогава е настъпил пробив в десетата цистерна от влака, натоварена с пропилен. Изтекъл е газ, който се е смесил с въздуха и се е взривил. В резултат на мощната експлозия са разрушени много сгради и е последвал пожар.

Разследването е доказало, че е налице пряка причинно-следствена връзка между допуснатите нарушения и настъпилата смърт на седем души и нараняванията на още 14.

Вината на втория локомотивен машинист Радослав Петков е, че не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като колегата му Михнев не е показал с действия, че управлява безопасно влака.

Разследването установява, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктурата Нито се дължи на повреди в осигурителната техника. Не е предизвикано и от техническа неизправност във влаковата композиция. Със сигурност не се дължи и на претоварване или на недостатъчно натоварване на вагоните- цистерни.

Така с проведеното разследване от няколко прокуратури се отхвърля версията на експерти по жп произшествия, че причина за аварията е опасно занемарената жп линия в района на с. Хитрино, строена още по времето на Руско-турската война. Която изобщо не е била ремонтирана през годините.

С разследването отпадна и хипотезата, че релсовият път е прекалено твърд и не обира вибрациите. От клипове, заснети в района на гарата, ясно се вижда, че вагоните подскачат, когато преминават през населеното място.

В резултат на всичко това магистратите стигат до извода, че това е тежко престъпление по чл. 343 от НК, когато е настъпила смърт и телесни повреди за повече от едно лице.

Наказанието за виновните е лишаване от свобода от три до десет години, а в особени случаи от пет до петнадесет години. "168 часа" попита директора на следствения отдел в Шумен Петър Ганчев дали двамата подсъдими Димитър Михнев и Радослав Петков са признали вината си и какво е тяхното обяснение за жп инцидента.

В отговор той сподели, че в разследването по случая са били ангажирани всички следователи от отдела. „Но не очаквайте от мен никакви подробности”, отсече той.

Със защитата на единия от подсъдимите е ангажиран водещият адвокат в Шумен – Валентин Димитров, който е дългогодишен директор на Шуменското следствие. Той все още не е получил обвинителния акт, за да организира защитата. Освен това юристите очакват отговор от прокуратурите в Русе и Шумен на техни доказателствени искания за изправността на железопътната линия и дали е ремонтирана, откакто е построена.

Почти година след чудовищната трагедия, определена от експертите като бедствие, все още има места в с. Хитрино, които наподобяват бойно поле. От ударната вълна в някои от домовете по стените са останали огромни дупки. Все едно от бомбардировки. Гледката е зловеща и потискаща.

Поне трима от жителите ще останат на фургони през зимата. „Двама могат да бъдат настанени при свои близки през зимата. А третият претърпя сложна операция. Общината финансира лечението му”, съобщи при отчета за изразходваните средства от Националната дарителска кампания кметът на Хитрино Нуридин Басри.

Осигурените 20 млн. евро от Европейската комисия все още не са усвоени. Финансовият ресурс ще бъде използван само с подписани договори с ДФ „Земеделие” за разработени конкретни проекти за възстановяване на пострадалата пътна инфраструктура.

За годишнината от инцидента ще бъде даден курбан по мюсюлманския и християнския обичай. В момента се обсъждат подробности с владиката и районния мюфтия на Шумен. Ще присъства и премиерът Бойко Борисов. Изцяло със средства от ГЕРБ бе построена къща за двете сестри, загубили родителите си, а значимата сума, дарена от председателя на ДПС Мустафа Карадайъ бе прибавена в общата дарителска сметка.

Галина Ганева

Как стана така, че само машинистите се оказаха виновни за взрива, убил 7 души в Хитрино

http://168chasa.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.