Когато целуват ръка на Борисов

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/kogato-celuvat-raka-na-borisov/25931 SvobodnoSlovo.eu
Когато целуват ръка на Борисов

Ако човек не знае, че якият мъж в центъра на кадъра е доскорошният български министър-председател Бойко Борисов, веднага ще си помисли, че тук се отдава почит към някой „капобастоне” - бос на калабрийската мафия. Защото точно по този раболепен начин верноподаниците на Ндрангетата почитат своите босове в Чиро или в Сан Лука.

Като "капобастоне"

Човек би си рекъл дори, че по този начин младите членове на ГЕРБ си припомнят за не съвсем прозрачното минало на многоуважаемия Бойко Борисов. Или може би просто са гледали предишната вечер класическото произведение на Френсис Форд Копола „Кръстникът”...

Независимо от всичко това, за всеки демократ е болезнено да наблюдава това едва ли не кучешко покорство на младите хора и благосклонния жест, с който Борисов приема тяхната отдаденост. А така отново стигаме до "капобастоне", при това по време на едно мероприятие, чийто съорганизатор очевидно е германската фондация „Ханс Зайдел”. Тази фондация е близка до германския Християнсоциален съюз (ХСС), който, както е известно, е съосновател на ГЕРБ.

ХСС и Борисов, ХСС и Орбан

Но нека все пак да не бъдем толкова безкомпромисни. Та нали желан гост за ХСС е и унгарският министър-председател Виктор Орбан, който с все сили се бори за една нелиберална демокрация и за една авторитарна държава, докато в същото време, според познавачите, самата Унгария постепенно се превръща в посткомунистическа мафиотска страна.

Юрген Рот

  • Автор Юрген Рот
  • dw.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.