Кои са „Дънди” и как се докопаха до златото на България?

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/koi-sa-dandi-i-kak-se-dokopaha-do-zlatoto-na-balgariya/2716 SvobodnoSlovo.eu
Кои са „Дънди” и как се докопаха до златото на България?

Във Великото Херцогство Люксембург на китната улица „Жан Моне“ № 6, носеща името на изтъкнатия френски предприемач и държавник, смятан за един от бащите на Европейските общности, се намират централите на фирмите майки на клоновете на „Дънди Прешъс Металс” в Челопеч и Крумовград.

Едноличен собственик на капиталите са частните дружества с ограничена отговорност „Дънди Прешъс Челопеч С.а р.л.“ и „Дънди Прешъс Крумовград С.а.р.л.“, пише „Уикенд“.

Българските им дъщери „Дънди Прешъс Металс Челопеч“ ЕАД и „Дънди Прешъс металс Крумовград“ ЕАД са изнесли (репатрирали) през 2021 г. дивидент за 2020 г. в размер съответно на 212 млн. и 119,7 млн. лева.

Или общо 331,7 млн. лева, след платените няколко десетки милиони данъци, показа проверка на „Уикенд“ в Търговския регистър.

Четири фирми добиват злато понастоящем в България, като през 2018 г. количеството стига рекордните 9 тона. Те са в резултат от дейността на „Дънди Прешъс Металс Челопеч”, „Дънди Прешъс Металс Крумовград”, „Асарел – Медет” в Панагюрище и „Горубсо – Кърджали”, сочат данните от Националния баланс на запасите и ресурсите на находищата на подземни богатства у нас.

От тях се вижда, че добивът бележи устойчив растеж през последните 10 години. За този период той се е увеличил почти 2 пъти, като през 2008 г. е бил около 4,5 тона. Най-голям скок се наблюдава между 2011 г. и 2012 г. – от малко над 5 до повече от 7 тона.

През 2014 г. извлеченото злато достига до 8 тона годишно и запазва тази стойност 3 поредни години. След това, през 2017 г., отново има ръст и стойностите вече доближават 9 тона. Геоложките проучвания сочат, че в България има около 450 т злато в проучените находища.

Българските компании „Елаците-Мед“ и „Асарел-Медет“ добиват около 7 пъти повече руда от Челопеч, а годишните им приходи са средно с около 100 млн. лева по-високи.

Само че техните концентрати съдържат основно мед и малко злато и се преработват от „Аурубис“ в Пирдоп. С други думи, добавената стойност от този процес остава в България.

Конспиративните теории твърдят, че България е загубила около 30 млрд. долара от добива на злато и че заплаха за националната сигурност е обстоятелството, че той е в чужди ръце.

Тези твърдения са твърде абсурдни. Единственият факт обаче е, че златото остава магнит, който носи рекордни печалби. Но не за страната ни…

narod.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.