Москов на съд за 4,45 млн.лв.

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/moskov-na-sad-za-445-mlnlv/25709 SvobodnoSlovo.eu
Москов на съд за 4,45 млн.лв.

Прокуратурата ще повдигне ново обвинение на министър Петър Москов от Борисов 2.  Петчленен състав на Върховния административен съд е отменил окончателно текста, с който беше въведен пръстовият отпечатък при прием и изписване в болница по идея и предложение на бившия здравен министър д-р Петър Москов. Съдебното решение бе оповестено изпреварващо от служители на НЗОК, преди да бъде обявено публично от съда.

За яловата идея на ексминистър Москов бяха похарчени нахалост 4,45 млн.лева – пари на българските данъкоплатци. Затова за тази сума той ще бъде даден на съд. А тя вероятно ще набъбне още, когато всички болници заведат дела за напусто похарчените от тях средства. Отделно Москов ще отговаря пред Темида по още  обвинения за направени груби гафове по време на краткия си престой в министерското кресло за престъпления по служба и безстопанственост.

През ноември тричленен състав на ВАС обяви за нищожен текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, според който регистрацията с пръстовия идентификатор е задължителна при постъпване в болница.

Петчленният състав на ВАС сега поетапно потвърждава решението на колегите си от тричленния. Системата обаче остана да работи, докато се произнесе и втората, окончателна инстанция.

През ноември съдът се аргументира с това, че пръстовата идентификация не фигурира в нито един закон, а здравната каса и министерството на практика са "дописали" Закона за здравното осигуряване. Освен това текстът за пръстовия отпечатък противоречи и на европейското законодателство, защото в ЕС няма нито една държава, която да задължава гражданите си да се идентифицират по този начин при лечение.

"Така България усложнява трансграничното легитимиране, като преди това дори не е предупредила останалите страни членки. Това противоречи на съюзното право за по-лесното придвижване, сигурност и получаване на медицинска помощ в държавите от ЕС", каза тогава съдът.

http://19min.bg

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.