Някой чупи Системата отвътре. Това е добра новина

https://svobodnoslovo.eu/nachalna-gore/nyakoy-chupi-sistemata-otvatre-tova-e-dobra-novina/26078 SvobodnoSlovo.eu
Някой чупи Системата отвътре. Това е добра новина

Представете си в предизборен дебат проф. Иво Христов, журналистите Тома Томов и Елена Йончева, от една страна, срещу няколко тикви, от друга страна. Към колекцията от бистри умове можем да добавим и експерта по национална сигурност Славчо Велков. И още няколко нови за реалната политика лица (като младия, особено начетен и впечатляващ Крум Зарков), чрез които Корнелия Нинова направи абсолютен удар, издигайки ги за водачи в листите на БСП в предстоящите парламентарни избори. Едно е сигурно – ако се осмелят да влязат в предизборни дебати, ГЕРБ и наричащите себе си „реформатори“ ще бъдат схрускани с огромно удоволствие и с минимално усилие като пикантен чипс. Защото е очевиден фактът, че те нямат нито една молекула от менталния капацитет, компетентността и безспорната експертиза на горните четирима.

И е добре, че не са само тези четиримата.

Повече от десетилетие се нагледахме и наслушахме на откровени глупаци и простаци, на изключително нагли, некадърни и неграмотни издънки, на откровени крадци, на всякакви смехотворни лелки, на монтирани безмозъчни марионетки и мутри, които се обявиха за политически елит на България. Последен нагледен пример беше студиото на „Панорама“ от вчера, населено с цяла плеяда от стари, предизвикващи абсолютна непоносимост муцуни, и един тотално неадекватен водещ, обитаващ блатото на дояждащата грантовете си БНТ, която вече се превръща в заплаха за психичното здраве на хората, а оттам – и за националната сигурност. „Националната“ телевизия излъчва всеки ден поредния парад на един отиващ в небитието псевдоелит, след който остана невиждан досега потоп, предизвикващ единствено разруха и смърт – тунели-убийци, цистерни-убийци, язовири-убийци – списъкът може да бъде продължен с десетки примери, чийто резултат е един – национална катастрофа като след война.

ГЕРБ и „Реформаторският“ блок се оказаха достойни наследници на всички свои предшественици от послените 27 години и доунищожиха и последното, което беше останало от клета България – нейните хора. Единствената реформа, която този път наистина зависи от всички нас, останалите тук човеци, е тази – никога повече самозванците и тяхната феодално-административна клиентела да не бъдат допускани до държавното и местното управление. И по възможност – да бъдат изправени пред съда. Казвам по възможност, защото затворите няма да ни стигнат, ако това случайно се случи и ако някога се сдобием с реален Главен прокурор.

Странни неща започнаха да стават в България, немислими допреди няколко месеца.

В настоящия исторически момент е явно, че едно ново ядро в БСП се опитва да счупи Системата отвътре и поема изцяло нов курс. Всяко следващо действие на почти неразумно смелата Корнелия Нинова го потвърждава. За себе си съм убедена, че такава радикална дързост явно има и неслучаен геополитически гръб. Не, не от Изток. Не от Русия. А от Запад, отвъд Атлантика. От Новия Запад, който си пробива път през пукнатините на рухващата глобална неолиберална Система.

Бидейки консервативен и десен човек (с цялата условност на това понятие, тъй като разделението в света вече е друго и не е старото ляво-дясно), с чиста съвест мога да кажа, че с днешна дата Корнелия Нинова е политик и стратег №1 в България. За мен е абсолютно парадоксално, че именно лявата БСП в момента действа като най-консервативния и адекватен политически субект у нас. Впечатляващото е, че разбиването на марионетното президентското статукво чрез издигането на ген. Румен Радев, вече е последвано от стремеж за разбиване на цялото политическо статукво, като драматичната промяна беше предизвикана първо в самата партия.

 

Как ще свърши всичко това – зависи не само от социалистите и техния лидер, но и от самите нас, стоящите извън БСП; зависи от внимателното ни вглеждане във всички ходове по националната шахматна дъска. За съжаление Нинова още в началото, явно съвсем съзнателно, допусна и първото петно по чисто новата и така старателно излъскана предизборна дъска. Но почти винаги, за да настъпваш в битката, трябва да умееш и стратегически да отстъпваш. Кристиян Вигенин като водач на листата в Ямбол е фрапантната нелепица на Станишев, пред когото лидерът на БСП със сигурност е трябвало да направи неприятно отстъпление от заявените идеологически принципи – въпреки че това никога няма да бъде признато от нея. Да, жалко наистина за избирателите от Ямбол. Но все пак те имат реален шанс с преференциален вот да отпратят фена на украинския Десен сектор в небитието. Може би съществува и вероятност пленумът на БСП в събота да не одобри „левия“ либерален еквивалент на „дясното“ либерално недоразумение ми(ни)стър Дани, от когото току-що се отървахме. Вътрешните борби на лобитата в БСП ще продължават, но със сигурност пробивът вече е направен. Така или иначе, протежетата и личните фаворити на брюкселския интернационалист Станишев със сигурност ще бъдат принудени да обърнат палачинката и да се вслушат в новия тон за песен на своето българско партийното ръководство, в противен случай ще бъдат линчувани от самите си съпартийци и от дълбоко ненавиждащите ги редови социалисти.

Крайно време е истинският, скритият елит на България да застане на мястото си – в редиците на законодателния орган и в държавното управление. Защото разрухата в държавата вече е толкова повсеместна, че друг изход за национално спасение просто няма. Корнелия Нинова го разбра прекрасно. Иво, Тома и Елена са първите „светулки“, които чрез гражданската квота бяха допуснати на реален терен в тъмните и мътни доби на дълбоката политическа нощ. Дано наистина те са едва първите и дано бъдат привлечени мнозина читави и кадърни люде, готови да поемат отговорност за бъдещето на своя народ.

А ние ще продължаваме да ги следим, да бъдем искрен коректив и да ги подкрепяме в трудната битка. Нека им пожелаем успех и нека се надяваме, че ще оправдаят нашето доверие. И че никога няма да има повод да попаднат под безпощадното острие на нашето перо.

Едно е сигурно –

предстоят ни интересни времена.

hr-hristova

от Христина Христова

http://memoriabg.com

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и политика за поверителност.